Eskobar i Lajčak stižu danas na Kosovo

Američki izaslanik Gabriel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovaće danas na Kosovo, pišu prištinski mediji.

Posetu Eskobara Prištini već je potvrdio američki Stejt Department. Kako je navedeno, razlog za posetu je podrška dijalogu između zvaničnika Beograda i Prištine, prenosi Ekonomia onlajn.

Iz Prištine će Eskobar otputovati za Beograd.

„Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Eskobar putuje u Prištinu i Beograd da bi podržao dijalog“, kratko je odgovoreno iz Stejt departmenta albanskom portalu Reporteri.

Dnevni red posete još nije objavljen, ali Gazeta ekspres saznaje da je Eskobar već pozvao predsednika DPK Memlija Krasnićija i predsednika DSK Ljumira Abdidžikua na radnu večeru. Očekuje se da će večera biti održana u rezidenciji američkog ambasadora na Kosovu Džefa Hoveniera.

Međutim, još uvek nije poznato da li će Eskobar imati sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Ono što je poznato je da će se sa njim sastati predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Iz EU medijima još uvek nije poslata agenda posete Miroslava Lajčaka.

Poseta Eskobara i Lajčaka usledila je nakon neuspeha pregovora premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu 18. avgusta.

Posle petočasovnog sastanka, visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da pregovori tog dana nisu rezultirali dogovorom, ali se nada da će biti još jednog sastanka pre 1. septembra.

Prvi septembar je datum koji je Vlada Kosova odredila za stupanje na snagu odluke o zabrani korišćenja registarskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, ali i izdavanju ulazno/izlaznog dokumenta za srpske državljane koji ulaze na Kosovo. Ovakva dokumenta već izdaje MUP Srbije građanima koji na prelazima između Kosova i Srbije predaju kosovska lična dokumenta.

Izvor :
RTV KIM, Ekonomija onlajn