ERP: Vidovdanski parastos neće biti održan na Gazimestanu

Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine će biti održan u manastiru Gračanica, nakon Svete Liturgije 28. juna, saopštila je Eparhija raško-prizrenska. 

Napominju da su ovu odluku doneli s obzirom na veoma tešku situaciju na Кosovu, gde kako navode, naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba.

„Smatramo da ovakva odluka je jedino odgovoeno rešenje u situaciji u kojoj, mi i srpski narod u celini, nemamo elementarnog poverenja da trenutno bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi kosovska policija“, stoji u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska će od КFOR-a zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave.

„Ističemo da je ovo prvi put, od završetka oružanog sukoba na Кosovu i Metohiji 1999. godine, da se donosi ovakva odluka, što samo pokazuje sadašnju ozbiljnost situacije, ali i potpuno naše nepoverenje u postojeće institucije u Prištini, koje su, na žalost, međuetničke odnose na Кosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine“, zaključuje se u saopštenju ERP.

Izvor :
Kim