EP usvojio rezoluciju kojom se poziva na uvođenje mera protiv srpskih vlasti zbog Banjske

Evropski parlament usvojio rezoluciju o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, a kojom se Savet EU i Evropska komisija pozivaju da uvedu mere protiv Vlade Srbije ukoliko se dokaže njena direktna umešanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj na severu Kosova.

Da je rezolucija usvojena na društvenoj mreži X je saopštio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

„Potrebna nam je puna istraga o napadu Banjskoj i ispunjenje pravde. Beograd i Priština moraju takođe da se vrate mirnom i konstruktivnom dijalogu uz posredovanje EU“, poručio je Biličk nakon izglasavanja rezolucije u EP.

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj objasnio je u izjavi evropskom dopisniku N1, uoči početka današnje sednice u Strazburu, da eventualne mere ne bi bile usmerene prema građanima Srbije.

„Poruka je jasna – mi ne sanksiconišemo građane, nisu sankcije protiv Srbije. Prvo treba da se obavi istraga, da Srbija učestvuje punim opsegom, i oni koji su počinioci, inicijatori, organizatori.. oni će biti sankcionisani, ali tek kad se utvrde sve činjenice“, objasnio je Grošelj.

Rezolucijom se sprske vlasti pozivaju na punu saradnju u istrazi o napadu na kosovsku policiju u Banjskoj, kao i da Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za taj sukob, izruče kosovskim vlastima.

EU se pritom poziva da sledi primer Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Radoičiću.

Dve strane se pozivaju da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji, a posebno se naglašava da bi srpska strana trebalo da prestane sa zapaljivom retorikom i agresivnim vojnim ponašanjem na, kako se navodi, granici sa Kosovom.

Priština se poziva da bez daljeg odlaganja uspostavi Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), u skladu sa Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015, Ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Istovremeno se poziva na ukidanje mera koje je EU uvela Kosovu, ali kako je objasnio Grošelj za N1, za to prethodno moraju biti ispunjeni svi uslovi.

Izvor :
N1