Eljšani: Stotine zahteva sa severa za preregistraciju vozila

Pitanje vozila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija, a koja kruže putevima na Severu Kosova, i dalje ostaje izazov za Kosovsku policiju, piše Kosovapress, a prenosi KoSSev.

Veton Eljšani (Elshani), zamenik komandira Regionalne direkcije KP za Sever, kazao je za KosovaPress da je policija primila na stotine zahteva Srba sa Severa da registruju svoja vozila na registarske tablice RKS.

Prema njegovim rečima, mnogi građani sa Severa takođe su izrazili interesovanje za prevod ranije izdatih vozačkih dozvola sa starih sistema na kosovske.

On je naglasio da su ovi zahtevi građana upućeni Ministarstvu unutrašnjih poslova i da čekaju odluku Vlade.

Eljšani je istakao da se život na Severu postepeno vraća u normalu, a Srbiju je naveo kao glavni destabilizujući faktor na ovom delu teritorije.

„Za nas i dalje predstavljaju brigu KM, GL, PR registarske tablice koje moraju biti registrovane u RKS. Dobili smo na stotine zahteva građana na ulicama Severa Kosova kada će biti taj rok. Obratili smo se zahtevom Ministarstvu unutrašnjih poslova i verujemo da će odlukom vlade zahtev građana severa Kosova biti pozitivno rešen. Imamo i problem vozačkih dozvola, njihovog prevoda, koje su ranije izdavali drugi sistemi. Verujemo da se život vraća u normalu. Međutim, znamo da je ovde zemlja koja drži situaciju pod tenzijom, ili koja može da destabilizuje situaciju uopšte, Srbija. Tako da smatramo da je problem sa susednom državom u vezi sa ovim stvarima. Ipak, mi radimo svoj posao koliko možemo’, rekao je Eljšani.

Inače, odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila koja su registrovana na registarske tablice izdate od Srbije, stupila je na snagu novembra prošle godine.

Ovoj odluci su se usprotivili lokalni Srbi koji su podizali barikade i stvarali krize i tenzije, što je dovelo i do izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Rok kosovske vlade dat za preregistraciju srpskih tablica na RKS istekao je u aprilu ove godine, ali vozila sa takvim tablicama i dalje saobraćaju putevima na Severu.

Procenjuje se da na Severu Kosova kruži preko devet hiljada registarskih tablica sa akronimima gradova na Kosovu, kao što su KM, PR, PE, PZ, UR i ostalo, i za koje se ne izriču kazne.

Izvor :
Kosovapress, Koha, KoSSev