Elek: Stanje u KBC alarmantno zbog ukidanja dinara

Kolegijum lekara Kliničko bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici upozorio je danas da je zbog problema sa dinarom situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi alarmantna i da je iz dana u dan sve teža.

Oni su uputili apel međunarodnoj zajednici i političkim činiocima, koji mogu da utiču na Prištinu, da se odluka o zabrani dinara odloži.

Direktor KBC dr Zlatan Elek izjavio je na konferenciji za novinare da je stanje u KBC alarmantno nakon odluke kosovskih vlasti o ukidanju dinara kao platežnog sredstva i ukidanja platnog prometa.

Naveo je da su zbog ove odluke ugroženi pacijenti, zdravstveni radnici i uopšte funkcionisanje KBC u Kosovskoj Mitrovici.

„Najranjivija kategorija su naši bolesnici. Polako ponestaje hrane za bolesnike. KBC ima 563 kreveta i gotovo svakog momenta je popunjen sa dve trećine pacijenata. Nabavka hrane se isključivo plaća u dinarima“, rekao je Elek.

Naveo je da su po ovom pitanju opstruisani na dva načina.

„Prvo, postoji nekakva zabrana uvoza hrane iz Srbije, znači naši dobavljači nisu u mogućnosti da nabave hranu propisanu tenderskom dokumentacijom, a na drugi način smo opstruisani jer ne možemo da platimo hranu i dinarima našim dobavljačima“, rekao je direktor KBC.

Istakao je da su zbog toga najviše pogođeni dijabetičari jer su u posebnom režimu ishrane, oni pacijenti koji su operisani i oni koji boluju od najtežih – malignih bolesti.

Među ugroženima je 1.600 stalno zaposlenih radnika i još oko sto onih koji rade kao zamena, rečeno je na konferenciji za novinare.

„Sada svi radnici KBC, odnosno 1.700 porodica je direktno ugroženo nedolaskom dinara, odnosno nemogućnošću da naši radnici podignu svoje lične dohodke. Već drugi deo dohodka nisu u stanju da podignu i vi vidite ogromne redove ispred jedine banke iz koje možemo da podignemo novac a to je Poštanska štedionica“, naveo je Elek.

Istakao je da su ovim direktno ugroženi lekari, medicinske sestre, tehničari, tehničko osoblje vozači, spremačice…

Svi oni su, dodao je, ponovo osuđeni da idu u centralnu Srbiju i podižu svoje lične dohodke, u Raški Novom Pazaru, Kraljevu.

„Ovo je drugi put da se ponavlja identičan scenario. Prvi put nam nije bilo dozvoljeno da se vakcinišemo ovde za vreme kovida nego smo morali da idemo u Rašku, a sada idemo tamo da podižemo svoje plate“, rekao je Elek.

Kada je u pitanju funkcionisanje KBC istakao je da je ono ugroženo jer će uskoro ostati i bez goriva za sanitetska vozila.

„Snabdevač je iz KM i mi gorivo plaćamo isključivo u dinarima. Ako se ovako nastavi a već se dugovi gomilaju, ne zato što Srbija nama ne prebacuje novac, nego što mi ne možemo adekvatno da platimo gorivo zbog zabrane dinara“, kazao je on.

Jedan od problema je grejanje bolnice u Kosovskoj Mitrovici, kazao je Elek ističući da mazut takođe dinarski plaćaju i da ne mogu doći do neophodnih količina zbog zabrane dinara.

„Da bi normalno funkcionisala bolnica, da bi održavali medicinske aparate poput CT rengena itd. opslužuju nas firme iz centralne Srbije koje su dobile tender… Ni te servisere koji održavaju naše aparate nismo u mogućnosti da platimo zato što smo u obavezi da platimo dinarski“, naveo je on.

Majstori za tehničko održavanje, održavanje liftova, struje, vode itd. takođe traže dinarsko plaćanje, naveo je Elek.

Održavanje bolnice, dogradnja, rekonstrukcija KBC, mi smo dužni delom kao investitori da platimo firmama dinarski, naveo je on.

Problemi se nagomilavaju, upozorili su iz KBC u Kosovskoj Mitrovici.

„Apel međunarodnoj zajednici i svim političkim činiocima koji mogu da utiču na Prištinu da se ova odluka o zabrani dinara odloži. Mi smo pristalice dijaloga, mirnog rešenja, a ne ovako naglih odluka koje imaju za cilj eskalaciju problema na terenu, koja utiče na zdravstvene radnike i obične građane kojima se šalje signal da napusti ove prostore jer uskoro neće imati ni svoju valutu,“- rekao je Elek.

On je istakao da hrabri izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da novca ima dovoljno.

„Svima je jasno u kakvoj situaciji se nalazi KBC u Kosovskoj Mitrovici. Postavljamo pitanje koji je naredni korak Aljbina Kurtija da nam oteža život na ovim prostorima“, zaključio je Elek.

Na Kosovu je 1. februara, stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo evri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

Izvršna vlast u Prištini je saopštila da ta uredba ne znači da će transfer novca iz Srbije biti zaustavljen, kao i da neće biti novčanih kazni za posedovanje valuta drugih zemalja.

Međutim, od 1. februara nije dozvoljen unos novca ako institucije koje vrše tu transakciju nemaju licencu CBK-a.

Izvor :
Radio Kontakt Plus