Ekonomske mere za Srbe na KiM: Povećanje privremene naknade i jednokratne pomoći za prvorođeno dete, novi medicinski kadrovi, ekonomsko osnaživanje nezaposlenih…

Tačno u podne u Raški je počeo sastanak funkcionera Srpske liste i direktora institucija sa KiM, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrima u Vladi Srbije. Tema je političko bezbednosna situacija, ali i socijalno ekonomski program za Srbe na Kosovu, sa kojim je srpski predsednik i započeo svoje izlaganje.

Ekonomski program koji će za Srbe na Kosovu ići iz budžeta Republike Srbije, sabrao je u više od sedam tačaka i u ukupno – 28 miliona evra.

U prvoj je precizirao da je prva mera – povećanje privremene naknade stanovnicima sa KiM – sa 11 hiljada na 20.000 dinara.

„Efekat toga za Republiku Srbiju je na godišnjem nivou 6,6 miliona evra – da znate da nije u pitanju mali novac“, dodao je.

Druga mera, važna za sve lokalne samouprave, kako je naglasio je – ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica odnosno lica bez primanja koje žive na teritoriji KiM.

Kako je nastavio, treća tačka je unapređenje rada zdravstvenih ustanova kroz zapošljavanje novih kadrova.

Precizirao je da se radi o 50 novih lekara i 50 novih medicinskih sestara.

Tačku četiri čini podsticaj mladim bračnim parovima kroz povećanje iznosa jednokratne pomoći.

Isplaćuje ga, precizira Vučić, Kancelarija za KiM, na ime prvorođenog deteta. Povećanje je sa 12.000 na 50.000 dinara.

„Važna mera da bi se podsticalo rađanje dece, da bi podsticali majke i očeve – jer je to pitanje od najvećeg značaja za opstanak stanovništva“, naglasio je.

Sledeća tačka je ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

Istakao je da su minimalne subvencije 100.000, a maksimalne 600.000 dinara.

Zatim, mera je i ulaganje u poljoprivredu – kroz nabavku opreme, sadnica, mašina, stočnog fonda, pčela. Tu će se uložiti oko 1,7 miliona evra.

Dva miliona, kazao je Vučić, će biti izdvojeno za dodatno otklanjanje posledica poplava, za sanaciju, kao i izgradnja puteva.

Izgradiće se i bazeni u Gornjem Kuscu, najavljuje Vučić.

„Ukupno – što smo predvideli to je 28 miliona evra, mimo onog što smo do sada izdvojili i opredelili za KiM i ova finansijska sredstva su vam na raspolaganju odmah, to svi ljudi na Kosovu i Metohiji treba da znaju“, naglašava.

Srpski predsednik pozdravljen je potom aplauzom.

Izvor :
Kossev