Dvojica privrednika sa severa Kosova novčano kažnjena zbog neprijavljivanja skupa

Privrednici sa severa Kosova, Dušan Gašić i Nenad Božović, novčano su kažnjeni zbog neprijavljivanja skupa koji je održan u ponedeljak u severnom delu Mitrovice. Na ovu odluku, uložili su žalbu.

Dušan Gašić i Nenad Božović, dobili su juče, u poslepodnevnim časovima, poziv (u koji je Kontakt Plus imao uvid) od policije da u svojstvu osumnjičenih danas dođu u policijsku stanicu u severnom delu Mitrovice zbog dela „uništavanje ili oštećenje imovine“.

Njima je, međutim, danas izrečena novčana kazna u iznosu od po 100 evra za neprijavljivanje skupa, koji je u ponedeljak održan u centru severnog dela Mitrovice.

Prema rečima Dušana Gašića, odbili su da plate kaznu, tvrdeći da oni nisu organizatori, te da su na protestu bili u svojstvu građana.

„Mi smo se izjasnili da nismo organizatori, da su skup organizovali privrednici u dogovoru sa građanima, odnosno, da je samo trebalo da se iznese štand i papiri za potpisivanje peticije.
Novinari su na protestu tražili od nekoga da da izjavu. Ja i Neno (Nenad Božović) smo se dogovorili sa nekim ljudima koji su bili tu, da je najbolje da mi damo izjavu, zato što nismo želeli da neko kaže nešto pogrešno, nismo želeli da neko ko je pre toga politički bio angažovan, ili bio uključen u neku političku priču, da se ova priča vezana za peticiju ne bi shvatila pogrešno. Pala je odluka u dogovoru sa građanima i privrednicima, da mi budemo ti koji će da daju za izjavu, jer možemo da kažemo konkretrne stvari, koje se tiču pokretanja peticije“, navodi Gašić za Kontakt Plus.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, potvrdio je u međuvremenu za Kontakt Plus da je dvojici privrednika, koji su, prema njegovim tvrdnjama, bili organizatori skupa, danas izrečena novčana kazna od po 100 evra, za neprijavljivanje skupa.

„Mi nismo rekli da tog dana skup ne može da se održi. Treba samo da se najavi, da znamo“, kaže Eljšani.

Kako su Gašić i Božović, odbili da plate kaznu, a u međuvremenu uložili i žalbu, ovaj slučaj sada ide na sud, dodaje Eljšani.

Za to što je u pozivu navedeno delo „uništavanje ili oštećenje imovine“, Eljšani kaže da je najverovatnije u pitanju greška, te da se zapravo radi o delu „remećenje javnog reda i mira“ i „neprijavljivanje skupa“.

Privrednici i građani sa severa Kosova, u ponedeljak su održali skup u severnom delu Mitrovice, na kom je pokrenuta peticija sa zahtevom da se ponovo i neometano omogući uvoz sve vrste robe proizvedene u Srbiji. Potpisivanje peticije trajaće do sutra, nakon čega će biti predata kosovskim zvaničnicima, ali i predstavnicima EU i zapadnih ambasada, sa kojima će tražiti da razgovaraju.

Izvor :
Radio Kontakt Plus