„Dve Brankove Kozare“: Priča o stradanju i borbi za istinu

U Domu kulture Gračanica prošle večeri je održana projekcija dokumentarno – igranog filma „Dve Brankove Kozare“ reditelja Ivice Vidanovića.

Dokumentarno – igrani film „Dve Brankove Kozare“ nastao je u produkciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

U fokusu ovog filma je profesor istorije Branko u dečačkim i staračkim danima, koji je preživeo kozaračku ofanzivu 1942. godine. Suočavajući se sa stradalničkom prošlošću, a šetajući šumama Kozare, stari Branko se priseća svojih strahova i patnji, svoga detinjstva i borbe za život u tim nemilosrdnim vremenima.

Priča o Branku jeste univerzalna priča o čoveku koji pronalazi načine da sačuva život.

Istorijski koncept i značaj filma

Pre projekcije filma kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina je gledaoce najpre uveo u temu i objasnio sve okolnosti koje su dovele do bitke na Kozari leta 1945. godine tokom koje je stradalo preko 40 hiljada Srba, od kojih je čak oko 12 hiljada dece starosti do petnaest godina.

Nakon toga je istakao da se danas vodi borba za istinu o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu.

“Mi smo danas svedoci da se ostvaruju reči Džordža Orvela da onaj ko kontroliše prošlost kontroliše i budućnost. Nažalost danas postoje pokušaji da se ralativizuju i umanje srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i protiv toga se treba boriti” – rekao je Bojan Arbutina.

Na samom početku programa kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina je direktorki Narodne biblioteke u Gračanici Brankici Kostić, direktoru Doma kulture Gračanica Živojinu Rakočeviću i direktoru Arhiva Kosova i Metohije uručio izdanja ovog muzeja.

Scenario za film potpisuje Božidar Knežević dok je stručni konsultant na filmu kustos Muzeja žrtava genocida istoričar Bojan Arbutina.

Tribinu „Кozara 1942“ i projekciju dokumentarno-igranog filma „Dve Brankove Кozare“ održana je u okviru obeležavanja “Vidovdanskih svečanosti”.

Izvor :
Kim