Duško Arsić osuđen na 13 godina zatvora

Duško Arsić iz Matičana kod Prištine proglašen je krivim i osuđen na 13 godina zatvora, u postupku koji se protiv njega vodi za ratni zločin pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini.

Tužilaštvo Arsića tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. u selu Butovac, na Kosovu. Sudsko veće je čitajući presudu navelo da je Arsić od januara do juna meseca u tom selu učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je zaustavio jedno maloletno lice, te ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao.

Sud je naglasio da je Duško Arsić kriv za dela koja mu se prema optužnici stavljaju na teret.

Advokat Arsića, Nebojša Vlajić, kaže da je predmet Duška Arsića jedan od mnogih gde se za ratne zločine sudi bez ikakvih dokaza. Dodao je i da kosovsko pravosuđe ovakvom presudom pokazuje i ubeđuje javnost da nisu u stanju da sprovedu fer postupak.

Vlajić takođe ukazuje i na povezanost ovog, ali i mnogih drugih predmeta, u kojima se Srbima sudi za ratne zločine, nakon što su pokrenuli proces pred kosovskim sudovima za povraćaj uzurpirane imovine.  

„Ovo je bio predmet najočigledniji u mnoštvu sličnih predmeta gde se sudi za razne zločine bez ikakvih dokaza i gde je očigledna povezanost sa imovinskim sporovima koje su podneli optuženi za ratne zločine, gde se sudi čoveku koji 20 i više godina na Kosovu živi i niko protiv toga nema ništa. A kad izbije imovinski spor on biva uhapšen i prijavljen posle 22 godine. Prema tome ovaj predmet i ovakva presuda, naravno to još nije pravosnažno, ali ovakva presuda uništava nadu svakome ko se nada da će na Kosovu dobiti pravdu i svakome koga čega suđenje za slične stvari“, naveo je Vlajić. 

U kaznu od 13 godina Arsiću će se uračunati i  vreme koje je proveo u pritvoru.  Podsetimo, Duško Arsić uhapšen je 8. decembra 2021. godine na prelazu Jarinje zbog krivičnog dela ratnog zločina počinjenog 1999. godine u selu Butovac na Kosovu. Uhapšen je nakon što je put Kosova krenuo da reši probleme oko uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine.