Državljani Srbije glasaće u 35 zemalja, u četiri već danas

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mestu, a zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom Kraljevstvu glasaće već danas.

Republička izborna komisija je donela odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, od 7.00 do 20 časova, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano 17. decembra u istom periodu.

Rezultati glasanja u tim zemljama neće biti saopšteni do zatvaranja biračkih mesta u Srbiji.

U nedelju će se glasati u Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Danskoj, Italiji, Kipru, Libanu, Luksemburgu, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Novom Zelandu, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Centralnoafričkoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj, Švedskoj i Španiji.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Izvor :
KIM, TANJUG, FONET