Dritan Abazović za Medija centar: Srbi i Albanci da probaju pomirenje – vrlo je lekovito

Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je u intervjuu za Medija centar da bi Beograd i Priština trebalo da odustanu od svojih maksimalistickih zahteva kad je u pitanju normalizacija odnosa i da pronađu kompromisno rešenje.

Prema njegovim rečima najlošije rešenje je da situacija bude ovakva kakava jeste, odnosno da ostane status kvo.

U nastavku je kompletan intervju.

Medija centar: Gospodine Abazoviću, šta je neophodno da dodje do pomirenja Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine?

Dritan Abazović: Znate kako, u prošlosti su sve probali i preporuka je da sad probaju pomirenje. Pomirenje nikad nisu probali, a ja mislim da je vrlo lekovito. Šta je potrebno da se uradi? Potrebno je da sve strane, da tako kažem, ne idu maskimalistički i da se nađe neki zajednički kompromis, da se razume da kad se dođe do nekih pravih rešenja da će ona biti u svojstvu servisa svih građana i da najgore što može da se desi jeste da se zadrži status kvo. Tako da ja ohrabrujem političke elite na Kosovu da nađu zajednički jezik i da nekako dođe konačno do te normalizacije,koja je važna i za Crnu Goru i za celi region i mi bi se zaista svi zajedno radovali da pošaljemo pravu poruku evropskoj zajednici – da je konačno došlo vreme da se mirimo i da vidimo svoju evropsku budućnost na jedan mnogo progresivniji način.

Medija centar: Šta je po vama rešenje za Kosovo, odnosno za normalizaciju odnosa Srba i Albanaca?

Dritan Abazović: Videćemo šta će biti rešenje, ne mogu sad da dajem svoje stavove ili da namećem neka rešenja, niti mi to pripada. Ja lično mislim da Srbi na severu Kosova i generalno Srbi koji žive na Kosovu treba da uživaju sva prava i mislim da to treba da se obezbedi, kao i forma koja je njima prihvatljiva i u kojoj bi se osećali komotno. S druge strane cilj normalizacije je da se prizna realnost da na Zapadnom Balkanu imamo tih šest država. Samim tim i Srbija mora sa time da se složi kako bi mogli da idemo dalje i to je onda put u normalizaciju. Znači ako možemo da budemo deo Berlinskog procesa i mnogih drugih aktera gde svi nastupaju i predstavljaju svoje države ne vidim nikakav značajniji problem da se to formalizuje od strane Srbije i od strane Kosova i da se krene dalje. Sve ostalo je zadržavanje statusa kvo, koji nikome ne donosi ništa dobro i čini mi se za obe strane predstavlja jedno veliko opterećenje.

Medija centar: Šta zamerate Prištini, šta Begradu, a sta međunarodnoj zajednici što već 20 godina nema normalne komunikacije, odnosno nije došlo do te normalizacije odnosa, već i dalje imamo svakodnevne tenzije, probleme, incidente i slično… Šta bi bila zapravo vaša preporuka svima njima iz vaseg iskustva?

Dritan Abazović: Srbiji i Kosovu zameram zašto njihov lideri ne povuku neki potez koji možda deluje kao manje popularan, ali u suštini bi rešio situaciju. Zašto idu matricama od pre već 10, 15 godina? To im zameram, što nemaju više političke hrabrosti da donesu neke odluke koje su značajne i da se ovo pitanje nekako reši. A međunarodnoj zajednici zameram što je ona generalno neefikasna i bez jasnog određenja politike koju želi da sprovede. Kad bi znala šta joj je krajnji cilj ja mislim da bi i međunarodna zajednica mogla da pomogne, ali pošto nekad krajnji cilj često menja onda se po meni stvara jedna nepotrebna….

Medija centar: Kad će na Kosovu biti premijer ili predsednik Kosova Srbin? Teoretski je moguće, ali da li je i kad realno moguće?

Dritan Abazović: To zavisi od vas. Pa sad verovatno u jednom skorijem periodu je dosta teško da je to moguće. Ne treba gubiti nadu. Treba verovati da prave stvari nekako pobeđuju i ja se nadam da će i na Kosovu doći momenat kada će politička scena biti znatno relaksiranija i mnogo otvrenija za sve ljude koji budu imali dobre ideje u korist svih građana koji tamo žive.

Medija centar: Neku vremensku odrednicu recimo 5, 10, 15, 20 godina?

Dritan Abazović: Ne znam, ne znam. U Crnoj Gori su pre nego što se to desilo svi smatrali to nemogućim. Sada bi to bila normalna situacija. Tako da lično mislim da je naš primer dobar što se tiče demokratizacije i voleo bih da ga sledi i Kosovo.

Gospodine Abazoviću, hvala što ste govorili za Medija centar.

Hvala i vama.

Izvor :
Medija centar Čaglavica