Dritan Abazović stiže u trodnevnu posetu Kosovu

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović večeras stiže u trodnevnu posetu Kosovu, potvrdio je za Medija centar predsednik Alijanse za biznis Kosova Agima Šahini, na čiji poziv Abazović i dolazi. Ovo je prvi put da Dritan Abazović kao zvaničnik vlade Crne Gore boravi na Kosovu.

U okviru ove posete on će se sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, predsednicom Vjosom Osmani, sa liderima parlamentarnih političkih partija, kao i sa dvoje bivših predsednika Kosova Bedžetom Pacolijem i Atifetom Jahjagom.

Šahini navodi da će se tokom drugog dana posete, Abazović sastati sa zamenicom premijera Kosova Emilijom Redžepi i ministrima iz nevećinskih zajednica. Abazović će takođe razgovarati i sa komandantom Kfora Mikeleom Ristućom.

Agim Šahini ističe da je ipak glavni fokus ove posete na razvoju i unapređenju privrede, te da će u naredna tri dana biti održano i nekoliko ekonomskih foruma.

“Tokom ove posete on će imati više od 20 sastanaka i razne aktivnosti – političke, ekonomske,  kulturne, međuetničke, sportske. To će biti jedna miks poseta, da tako kažem. Tokom ove posete jako su bitni događaji koji se tiču ekonomije. U ekonomskom aspektu mi ćemo imati više od šest aktivnosti koje smo pripremili sa premijerom Crne Gore. On dolazi sa tri svoja ministra i dva gradonačelnika. Potpisaćemo i sporazum između Vlade Crne Gore i Alijanse za biznis Kosova o unapređenju saradnje”, rekao je Šahini za Medija centar.

Šahini dodaje da od kada je Dritan Abazović na čelu vlade Crne Gore građani Kosova i investitori više veruju Crnoj Gori što automatski dovodi do, kako je rekao, većih šansi i za saradnju i za investiranje,a što će se potvrditi i ovih dana dok Abazović boravi na Kosovu.  

“U poslednje vreme kosovski investitori često putuju u Crnu Goru, pre nekoliko dana je došlo do potpisivanja jednog ugovora, više od 40 miliona evra za investiranje našeg plana Alijanse za biznis Kosova da renoviraju bivši hotel Jadran u Crnoj Gori. Ovaj momenat je dobar momenat za promociju Cne Gore i Kosova”, rekao je Šahini.

Prema novodima Šahinija u okviru ove posete nije predviđeno da premijer Crne Gore Dritan Abazović obiđe neku od 10 opština sa srpskom većinom.

Izvor :
Medija centar Čaglavica