„Doručak sa gimnazijalcima“: Humanost i solidarnost na delu

Učenici Gimnazije Priština sa sedištem u Lapljem Selu, koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije, i ove godine organizovali su tradicionalnu humanitarnu akciju „Doručak sa gimnazijalcima“ u cilju prikupljanja sredstava za svoje drugove koji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju.

Petu godinu zaredom na platou ispred opštine Gračanica, učenici svih osam odeljenja prištinske gimnazije su uz pomoć svojih profesora izložili hranu koju su sami pripremili – od slatkih do slanih đakonija.

“Mi smo se danas okupili ovde kako bismo pomogli našim drugovima da prikupe novac za ekskurziju, tačnije da bismo svi iz odeljenja išli na matursku ekskurziju. Organizator je učenički parlament naše škole, čija je to bila ideja već godinama unazad. Učestvuju svi učenici, donose nešto što prave kod svoje kuće, slanu i slatku hranu, i izlažemo je ovde,” rekla je Anđela Dimitrijević, učenica četvrte godine gimnazije.

“Suština ovog događaja je da zapravo svi odu na ekskurziju, i naš cilj je da prikupimo novac za sve, da bi svi mogli da idu,” navela je Helena Ničić, učenica prve godine Prištinske gimnazije.

“Ove akcije su se do sada pokazale kao veoma uspešne. Naši maturanti su do sada išli na maturske ekskurzije pomoću sredstava koja smo sakupili ovim akcijama i nadamo se da će se tako nastaviti i u budućnosti,” kazao je Ognjen Stolić, učenik gimnazije.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić rekla je da ove godine gimnazijalci novčana sredstva prikupljaju za šestoro svojih drugova.

“Nekima je potrebna delimična pomoć, a nekima potpuno finansiranje školske ekskurzije. Ekskurzija je 25. aprila, deca će ići u Italiju i ostaće tamo pet dana,” rekla je Ana Kostić.

Ana Kostić je istakla važnost ovakvih akcija za decu zbog toga što se, kako kaže, na taj način kod njih razvija empatija, ali i podstiče duh preduzetništva.

“Što se priprema tiče, dugo se spremamo, to traje nekoliko meseci, sama logistika, priprema. A sve ovo što su deca danas donela i izložila, verovatno je pripremljeno juče ili sinoć, kako bi bilo sveže, lepo i primamljivo, da onima koji dođu i budu nas to privuče pažnju. Imamo dosta dece koja nisu u mogućnosti da plate ekskurziju. Naša primarna ideja je bila tada da obezbedimo deci novac kroz njihov rad i angažovanje. Na neki način da ih motivišemo da oni u smislu preduzetništva nešto učine za sebe, tako da smo odlučili da oformimo jednu ovakvu manifestaciju,” rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić.

U organizaciji, ali i pripremi „doručka“ pored učenika učestvovali su i profesori, a podršku je dao i direktor Gimnazije Priština.

“Mi podržavamo njihove ideje u dogovoru sa profesorima sa svojim razrednim starešinama, te ideje koje učenici imaju mi ih rado podržavamo. Jer to je ipak human gest i oni pokazuju tu razna svoja interesovanja. Imaju kvalitetne ideje i mi ih podržavamo,” rekao je Dejan Denić.

“Ovo je akcija koja je ustanovljena u Gimnaziji i pre svega je humanitarnog karaktera. Naravno da ima jako veliki značaj za decu prvo, onda za nas, onda i za zajednicu u kojoj živimo i uopšte za našu okolinu,” rekla je profesorka istorije Zorica Velić.

Akciju je podržala i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, koja je uz nekoliko direktora i ostalih opštinskih službenika obišla štandove.

“Kao što znate, opština Gračanica podržava sve akcije i događaje koji su humanitarnog karaktera i vrlo često smo i mi u saradnji sa Turističkom organizacijom organizatori takvih događaja. I ono što hoću da kažem da je negde dobrota u davanju i da je vrlina čoveka u davanju, a davanje stvara ljubav. Ja ovde vidim puno dobre dece, dobrih ljudi, ja ovde vidim humanost na delu,” rekla je Ljiljana Šubarić.

Kao i prethodnih godina, profesori i učenici odlučili su da svu hranu koja se danas ne bude prodala odnesu i poklone Domu za nezbrinutu decu i Domu za stare i iznemogle osobe u Gračanici.

Izvor :
Medija centar Čaglavica