Dogovor!?: ZSO je srce Srbije

Američka administracija je pitanju rešenja za Kosovo donela krajnju odluku, smatra novinar i analitičar Branislav Krstić, jer smo im, kako kaže, malo dosadili, te da su izgubili strpljenje i da je agenda vrlo jednostavna.

Ta agenda je, dodaje: “Zajednica srpskih opština je srce Srbije, a Kosovcima odnosno Kosovarima nezavisna država. Pritom, Aeksandar Vučić kao najistureniji igrač na Balkanu a pod direktnom kontrolom evroatlanskih struktura i ucena, mora na Kosovu da dobije nešto, a to nešto je ZSO”, kazao je Krstić u emisiji “Dogovor!?” Radija Kim.

On kaže da je posledica svega nemačko-francuski plan i aneks iz Ohrida. “Moralo je da se stavi na papir bez insistiranja na potpisu. Nije stvar u tome da li oni njima veruju (Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju) već u tome koliko će snažno da im zavrnu ruku. Ništa više”, kaže Krstić.

Krstić smatra da u ovom trenutku Aljbin Kurti može da se proglasi pobednikom.

“Definitivno. Ako bolje i temeljnije pročitamo nemačko-francuski plan, šta je dobila Srbija? Ništa. Asocijaciju koju je već imala od 2013. i 2015. godine (od potpisivanja Briselskog sporazuma), Aljbin Kurti agresivnom i arogantnom politikom, negiranjem Asocijacije, u poslednjem trenutku dobija izjave američke administracije – “ZSO će biti formirana na zadovoljstvo obeju strana”. Šta to znači? Neće biti teritorijalne ZSO, neće biti ZSO sa izvršnim ovlašćenjima…”, kaže.

On naglašava da će Srbi od kraja sledeće godine morati da prihvate da su “Kosovari srpske nacionalnosti, a Albanci će biti Kosovari albanske nacionalnosti”.

Oroši: Kurti postao vrlo kooperativan

Sa druge strane, novinarka nemačkog WDR-a Violeta Oroši kaže da Aljbin Kurti nije pobednik ovih pregovora. “Ja Kurtija vidim jedino kao pobednika unutar njegove partije i podržavaoca koji mu veruju da će ispuniti to njegovo obećanje da neće biti Zajednice srpskih opština, jer on kaže “Zajednica neće proći” i to obrazlaže time da ne može on i njegova vlada da prihvate te odgovornosti koje su nasledili od prethodnih vlada, što je po meni potpuno amaterski”.

Ona smatra da je Vučić za deset godina vladavine uspeo “majstorski” da napravi dve stvari. “Rekao je u Gračanici jednu stvar – “od sada ćemo raditi kao Albanci, kao što su oni došli do države, tako ćemo i mi dobiti nešto. Faktički se to i dešava. Druga stvar koju je uspeo da ostvari u ovim pregovorima, on je Kurtija stavio uza zid (zbog odbijanja da formira ZSO) i mislim da je diplomatski jako dobro odigrao. A Kurti koji je bio vrlo neposlušan na početku svog mandata, kada je video da dosta gubi zbog svojih politika, on je sada postao jedan od političara vrlo kooperativnih kada je u pitanju međunarodna zajednica”.

Krstić: Srbija priznala Kosovo

Srbija je, kaže Branislav Krstić, sa nemačko-francuskim planom priznala nezavisnost Kosova. “To je činjenično stanje. Jer, koja država svojoj pokrajini dozvoljava da izdaje validna dokumenta? Nijedna država u svetu, samo Srbija. Završili smo”.

Na konstataciju autorke emisije Zorice Vorgučić da mnogi Srbi i dalje veruju da žive u državi Srbiji i u ono što im se “servira iz Beograda”, Krstić kaže: “Ja sam rešio da ne umrem glup. To je moja odluka. Dakle, budućnost kosovskih Srba, Srba sa Kosmeta i Metohije, Srba sa Kosova i Metohije je u kosovskom društvu, u stvari u kosovskoj državi”.

Oroši: Vučića ne zanimaju Srbi sa Kosova, nego teritorija

“Da je Srbija imala viziju za Srbe na Kosovu, onda Oliver Ivanović ne bi bio ubijen”, kaže Krstić, dok njegova koleginica Oroši dodaje da “Vučića ne zanimaju ljudi na Kosovu, već teritorija. Ne zanimaju ga Srbi nego teritorija”.

“I Aljbina Kurtija zanima teritorija a ne Srbi koji žive na severu Kosova, a Vučića zanimaju samo glasovi Srba sa Kosova i fiktivna podrška njegovih plaćenih Srba”, kaže Branislav Krstić.

Govoreći o ulasku “novoizabranih gradonačelnika” u četiri opštine na severu Kosova, Krstić kaže da ne vidi da će biti bezbednosnih problema.

“Više nego pogrešnim odlukama Aljbin Kurti je i one Srbe koji su godinama protiv Srpske liste i politike Aleksandra Vučića na Kosovu sve ih je gurnuo u ruke Aleksandra Vučića, ujedinio ih je. Mi smo samo deo jednog igrokaza, koji ima samo jedan epilog. Do kraja ove godine Srbi će dobiti ZSO a do kraja sledeće godine Kosovska država će dobiti nezavisnost, potpunu nezavisnost”, naglasio je Krstić.

Violeta Oroši kaže da Vučić donosi velike odluke oko Kosova, posebno na severu i da čak i njegove izjave da nije bio organizator barikada nisu tačne. “Nisu Rakić i vatrogasci to uradili, to je uradio Aleksandar Vučić. A šta radi Srpska lista? Oni zapošljavaju. To je njima Vučić prepustio ali što se tiče severa Kosova, teritorije a ne ljudi, tu odluke donosi Vučić”, zaklljučila je Orošijeva.

Izvor: Kim