„Đurđevak“ obeležio 70 godina postojanja

Predškolska ustanova „Đurđevak“ bogatim kulturno zabavnim programom obeležila je 70 godina postojanja.  Obeležavanje je započelo defileom mališana koji su u narodnoj nošnji i različitim kostimima prošetali glavnom gračaničkom ulicom.  

Muzika, ples i dečiji osmesi krasili su scenu Doma kulture „Gračanica“ na kojoj su mališani PU „Đurđevak“ izvodili razne koreografije, pevali i još jednom potvrdili da su najlepši ukras sveta, a kulturno zabavni program su  započeli  „zdravicom drugu Titu“. 

Mališani su sa svojim vaspitačima publici predstavili 20 koreografija kroz muzički vremeplov od 1952. do 2022. godine, koji su pripremali nekoliko meseci.

„Svaka grupa je dobila zadatak da obradi po jednu deceniju  i na osnovu godine koju su dobili radili su koreografije. S obzirom da zbog pandemije nije bilo nakakvih priredbi i proslava, ove godine su i vaspitači pripremili svoju koreografiju“, kazala je vaspitačica Đurđevka u Lapljem Selu Ivana Dabić.

Vaspitačica Snežana Krnjajić kaže da je PU „Đurđevak“  prošla kroz različite izazovne periode, ali da uprkos poteškoćama već sedam decenija uspešno ostvaruje svoju misiju.

„Ja sam 32 godine vaspitačica u ovoj ustanovi. Dok smo radili u Prištini to je bila posebna priča. Postojimo 70 godina. Današnji dan je naš jubilej i mi ga obeležavamo veoma svečano i sa željom da nas bude još više i da trajemo, pa još najmanje 70 godina, a trajaćemo više. Mladost i život koji ulaze u „Đurđevak“ nas teraju da koračamo krupnim koracima“, kaže Snežana Krnjajić.

Direktorka PU „Đurđevak“ Radica Parlić kazala je da ova ustanova danas ima 412 dece, od kojih 105 pohađa predškolski pripremni program i dodala da ova ustanova  i zaposleni u njoj ostaju posvećeni deci i njihovom odrastanju i vaspitanju.  

„Ovo je kuća koja je sazidana na jakim temeljima, znanju, trudu, prosvećenosti, strpljenju, razumevanju a pre svega ljubavi. Izgradili smo kuću u kojoj se uvek čuje graja, smeh i pesma. Gradimo je i dalje od cigli od kojih su naša dela, kvalitet, talenat i kreativnost. Mi smo jedan veliki tim sačinjen od vaspitača, medicinskih sestara, domara, servirki, kuvara, spremačica, stručnih saradnika, administracije i direktora. Svako ima svoje mesto i ulogu i svi su na visini zadatka“, rekla je Radica Parlić.

Sedište ove predškolske ustanove koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, do 1999. godine bilo je u Prištini, a danas je u Gračanici.

PU „Đurđevak“ svoja odeljenja pored Gračanice ima i u Sušici, Lapljem Selu, Čaglavici, Preocu i Donjoj Bnjici.

Obeležavanju godišnjice postojanja Đurđevka pored nekoliko stotina meštana prisustvovali su i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predsednik Privremenog organa Opštine Priština Novak Živić i drugi predstavnici lokalnih institucija.

Izvor :
Medija centar Čaglavica