Đaci se vratili u školske klupe nakon letnje pauze

Školska godina u Gračanici i okolini počela je danas neposrednom nastavom. Direktori škola priželjkuju bolji uspeh učenika i nadaju se da pandemija koronavirusa više neće ometati regularne časove.

Direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić je za RTV Kim rekao da se školsko zvono oglasilo već u pola osam i da je redovna nastava počela regularno i na vreme.

„Primetan je manji broj đaka u isturenim odeljenjima u Preocu i Čaglavici što je trend poslednjih godina. Ovde, u Lapljem Selu, broj učenika je na nivou prošlogodišnjeg, s tim što imamo veći broj prvaka u odnosu na prethodne godine“, kazao je on.

Učenici u školi ne nose maske, ali će pomoćno osoblje, prema njegovim rečima, imati obavezu da svakog dana nakon nastave dezinfikuje prostorije i školski inventar.

„U slučaju da dete oseti simptome kovida ili naglog pogoršanja zdravlja u toku nastave, biće pomereno u prostorije koje su za to predviđene. Mi do sada nismo imali takve slučajeve. Škola za ovo vreme, od kad traje pandemija koronavirusa, nije bila objekat transmisije virusa, i nije bilo naglog zaražavanja u samim učionicama“, rekao je Karadžić.

On očekuje da se nastava ove školske godine završi neposredno, baš kako je i počela.

Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić je kazao da je ove godine 85 prvaka upisano u osnovnu školu, ali da očekuje da će ih ubrzo biti više od 90 jer zbog problema sa dokumentacijom neka deca kasne sa upisom.

„Kada je broj učenika u pitanju, uglavnom se krećemo od 690 do 910 učenika, a ove godine će ih biti 905. Ovaj broj je poslednjih godina pretežno isti. U našem isturenom odeljenju u Kišnici gde se praktikuje kombinovana nastava, imamo 15 učenika, kao i poslednjih godina“, naglasio je on.

U toku nastave, kako ističe, primenjivaće se preventivno opšte antikovid mere. Međutim, ako se dve trećine đaka oboli od koronavirusa, nastava će se odvijati na daljinu.

„Imali smo problema u toku pandemije, ali smo ih uspešno rešili. Osmaci su dobro uradili završni test i pohvaljeni su od strane Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici. Ja se nadam samo boljem“, kazao je Milkić.

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić zadovoljna je zbog povećanog broja učenika u ovoj školi, naročito u isturenom odeljenju u Plemetini. Tamo je prošle godine bilo 12, a sada ima 18 učenika.

„Nastava je počela kao i što je planirano, u 7.30 časova i većina učenika je prisustvovala prvom času. U odnosu na prethodnu godinu, imamo dvadesetak učenika više. Interesovanje za Ekonosko-trgovinsku školu je na nivou prošlogodišnjeg i imamo dovoljan broj učenika“, kazala je ona.

Mitićeva je dodala da su škole dobile uputstva od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije koje mere treba preduzeti u slučaju pojave, zaštite od i prevencije kovida.

„Škola je pre nego što je počela nastava dezinfikovana, obezbeđena su sredstva za dezinfekciju, tako da su stvoreni svi uslovi za nesmetani rad. Roditelji su u obavezi da svakog jutra provere da li deca imaju simptome zaraze. Dete treba da ostane kući ukoliko se inficira i da se prati dok ne bude bolje, kao i da se testira, a o tome se obaveštava razredni starešina“, objasnila je ona i dodala da isto važi i za profesore.

I Dragica Mitić se nada da će nova školska godina biti bolja po kvalitetu nastave ukoliko uslovi dozvole neposredni rad sa učenicima. Kako ocenjuje, takav vid nastave garantuje bolji kvalitet znanja.

Direktor Gimnazije u Lapljem Selu Dejan Denić je kazao da je ova školska godina počela redovnom nastavom i na vreme, kao i da je u prvu godinu upisano 35 učenika.

„Društveno-jezički smer je upisalo 20, dok je na prirodno-matematičkom smeru 15 učenika. Ukupno imamo 142 učenika ili za četiri manje u odnosu na prošlu godinu“, rekao je on.

Denić je dodao je da će se antikovid mere primenjivati preventivno, a ukoliko se kod učenika i profesora pojave simptomi, mere će se primenjivati u punom obimu.

„Očekujem da se ove školske godine nastava odvija redovno i da nema prekida zbog pandemije. Isto tako, nadam se uspešnijoj godini, jer su naši učenici u prošloj ostvarili zapažene rezultate na mnogim takmičenjima, valda će i dalje biti tako, ako ne i bolje“, dodao je on.

Đaci spremni za početak nove školske godine

„Mislim da sam bio bolji učenik prošle godine, u četvrtom razredu je sve teže. Ne nosim masku i ne pridržavam se toliko antikovid mera“, rekao je učenik četvrtog razreda OŠ „Kralj Milutin“ Vasilije Mladenović.

„Očekujem da budem dobra učenica i da imam sve petice. Zvog koronavirusa, manje se družim i pričam sa vršnjacima“, kazala je učenica četvrtog razreda iste škole Marija Živić.

„Spremna sam za početak školske godine. Spremali smo se za ovo dva i po meseca, s obzirom da sam maturant i da je ovo poslednji septembar u školskim klupama. Očekujem isti uspeh kao i u prethodnim godinama i da ću upisati željeni fakultet“, rekla je učenica četvrte godine Ekonomsko-trgovinske škole Emilija Đokić.

Podsetimo, izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca su dozvoljeni, a pre realizacije ekskurzije, škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo korone, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

Zaporožac: Možda i malo više prvaka

Načelnik školske uprave za KiM Ivan Zaporožac izjavio je za Sputnjik da je u srpskim sredinama na Kosovu školska godina za oko 15.000 osnovaca i srednjoškolaca u ukupno stotinu škola počela na vreme, intoniranjem državne himne Republike Srbije.

„Očekujemo kako smo u miru započeli školsku godinu, da i u miru završimo“, rekao je on.

Zaporožac je naveo da u školama u srpskim sredinama na Kosovu ima oko 10.000 osnovaca i nešto više od 5.000 učenika u srednjim školama.

„Uz pomoć Minsitarstva prosvete i rukovodstva države nismo izgubili nijedno radno mesto, nijedan radnik nije ostao bez posla, nijedno odeljenje nije ugašeno“, rekao je Zaporožac dodajući da ima ukupno 100 škola, od kojih 66 osnovnih, tri muzičke, jedna specijalna i 30 srednjih škola.

On je kazao i da „još uvek nema preciznih podataka“, ali da je ove školske godine „možda i malo više prvaka nego prošle“.

U albanskim sredinama na Kosovu školska godina nije počela zbog štrajka nastavnog osoblja

U većini škola na Kosovu nije počela nova školska godina zbog nastavka štrajka nastavnog osoblja, koje zajedno sa većinom zaposlenih u javnoj službi traži od Vlade isplatu po 100 evra mesečno do početka primene Zakona o platama, javlja Anadolija.

Predstavnici Štrajkačkog odbora Unije nezavisnih sindikata Kosova posetili su Srednju tehničku školu „28. novembar“ u Prištini, kako bi razgovarali sa nastavnim osobljem te škole.

Član Štrajkačkog odbora i predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova Rrahman Jašaraj rekao je da će štrajk biti nastavljen uprkos stalnim pritiscima vlasti, koja je najavila da će zaposlenima biti umanjena plata za dane štrajka.

„Zajedno sa vama, sa ovog mesta, još jednom se obraćamo Kurtijevoj vladi i posebno ministru Muratiju da prekine sa pretnjama, jer to ne priliči jednom kosovskom ministru“, kazao je Jašaraj, dodavši da je protiv ministra finansija Hekurana Muratija predata krivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Prištini.

Istakao je da je sindikat očekivao da Vlada Kosova ispuni njihove zahteve da se počne sa isplatom po 100 evra mesečno do početka primene Zakona o platama.

Dodao je da je za usvajanje tog zakona potrebno još tri do četiri meseca, a da je potom potrebno još osam meseci do implementacije istog. Jašaraj je poručio da će štrajk biti nastavljen, dok Vlada Kosova ne ispuni zahteve sindikata.

U međuvremenu, Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu dece (KOMF) i Savet roditelja Kosova saopštili su da štrajkom nastavnici učenicima uskraćuje osnovno pravo na obrazovanje.

„Ukoliko nastava ne počne danas 1. septembra, oko 320.000 učenika biće uskraćeno za osnovno pravo na obrazovanje. Među njima, pravo na obrazovanje biće uskraćeno za oko 25.000 dece koja čekaju da prvi put sednu u školske klupe“, navodi se u njihovom saopštenju.

Dodaje se da se time krše osnovna prava dece zagarantovana Ustavom Kosova i Međunarodnom konvencijom o pravima deteta.

Štrajk i u Srbiji, skraćeni časovi

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas skraćenjem časova i okupljanjima u više od 15 gradova izražava protest zbog položaja, kako materijalnog, tako i društvenog svih zaposlenih u prosveti.

Unija je u saopštenju navela da vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, stručni saradnici, tetkice, domari, administrativni radnici, sekretari škola i svi zaposleni poručuju da se o stubu društva – obrazovanju dece, vodi dezorijentisana i deklarativna politika.

Kako tvrde, poučeni dugogodišnjim iskustvom i znajući da je iz dana u dan položaj zaposlenih u prosveti, kako materijalni, tako i društveni, sve teži i teži, današnji štrajk je izglasan još 5. juna ove godine.

Navodi se da će se o položaju zaposlenih govoriti jasno i glasno na trgovima, ispred školskih uprava, u bibliotekama u Užicu, Vranju, Pančevu, Kragujevcu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Ivanjici, Čačku, Somboru, Kraljevu, Nišu, Boru, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici i drugim gradovima.

Čekajući novog ministra, u slaboj nadi da će sledeća Vlada Srbije razumeti šta danas traže, prosvetari napominju da vode borbu za svako dete.

„Srbiju vidimo kao zemlju znanja, ponosni što možemo da damo doprinos njenom rastu i razvoju“, poručili su iz Unije i dodali da bi se to dogodilo, mora se krenuti od početka, odnosno većim izdvajanjima za prosvetu u narednom budžetu i većim poverenjem u prosvetne radnike.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), objavljenim povodom današnjeg početka nove školske godine, u Srbiji je u prošloj, školskoj 2021/22 godini bilo 507.374 đaka što je znatno manje nego školske 2012/13 godine kada je taj broj iznosio 565.199.

Smanjen je i broj upisanih prvaka i svršenih osnovaca, budući da je u školskoj 2012/13 bilo 70.192 prvaka a lane 64.233, dok je broj onih koji su završili osmi razred pao sa 74.704 na 64.253.

Zabeleženo je i smanjene broja škola, pošto ih je u školskoj 2012/13 godini bilo 3.455, a devet godina kasnije 3.219.

Izvor :
Kim, FoNet, Beta, Nova