Samanta Pauer: SAD se zalažu za primenu sporazuma i hitno formiranje ZSO

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je u Prištini da dijalog Kosova i Srbije treba da se okonča međusobnim priznanjem, jer je to stav Sjedinjenih Američkih Država.

“To nastavlja da bude naš stav, ali sada stavljamo fokus na važnost formiranja Zajednice srpskih opština i na to da se Srbi što je pre moguće vrate u kosovske institucije, jer bi to bilo vrlo bitno sa aspekta očuvanja stabilnosti i kako bi se omogućio napredak ovih pregovora oko implementacije”, navela je Samanta Pauer.

Pauer je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekla da se administracija Sjedinjenih Američkih Država zalaže za primenu svih sporazuma postignutih u dijalogu između Kosova i Srbije.

“Došla sam da prenesem poruku Bajdenove administracije u vezi sa važnosti implementacije sporazuma koji će dovesti do normalizacije, koja će biti vrlo bitna kako za Kosovo tako i za Srbiju. Imali smo dugu diskusiju poslednjih nekoliko sati vezano za hitnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, a i za hitnost i potpunu implementaciju svih aspekata sporazuma. Takođe, nadamo se da će stranke preći u narednu fazu dijaloga i diskusije uz posredovanje Evropske unije. Specifične koristi normlaizacije za mlade ovih zemalja se ne mogu zapostaviti i zanemariti. Tako da još jednom kao što sam rekla i videla prilikom ove posete, politička rešenja koja su ispred nas su vrlo teška kada bi bila laka onda bi bili rešeni ovi problemi”, rekla je Pauer.

Premijer Kurti je naveo da će glavni pregovarači Beograda i Prištine u ponedeljak u Briselu razgovarati o implementaciji sporazuma iz Ohrida. Na pitanje novinara da li će se razgovarati i o glavnom mostu na Ibru Kurti je rekao:

“Jedanaest članova u preambuli, jedanaest u osnovnom sporazumu, dvanaest u aneksu implementacije i to treba da ima potpunu implementaciju bez zakašnjenja i bez uslova. To je ono o čemu će se diskutovati na narednom sastanku u Briselu i ne da ste me čuli i vi nego i zamenik premijera Besnik Bisljimi koji je ovde u prvom redu”, rekao je Kurti.

Na današnjoj konferenciji su premijer Kurti direktorka USAID-a Samanta Pauer i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli zajedno otvorili aukciju za solarni energetski park kapaciteta 100 megavata. Vrednost ovog projekta je 75 miliona evra.

Premijer Kurti je pozvao domaće i međunarodne kompanije da učestvuju na ovoj aukciji, dodajući da će ovaj projekat građanima Kosova doneti pristupačnije cene i zdraviju životnu sredinu.

„Naša vizija je jasna da garantujemo sigurnost snabdevanja električnom energijom kako bi građani i privreda naše zemlje bili zaštićeni i osnaženi bez obzira na spoljne okolnosti“, rekao je Kurti.

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je da će Kosovo zahvaljući ovom projektu imati energetsku stabilnost.

“Kosovo ima svetlu budućnost i sada ćemo imati jednu energiju budućnosti. Više neće biti prekida električne”, navela je ona.

Izvor :
Medija centar Čaglavica