Direktori škola sa Severa na ispitivanju zbog odbijanja da se u aprilu u školama glasa za opoziv gradonačelnika

????????????????????????????????????

Direktori škola iz četiri opštine na Severu, a koji aprila meseca nisu dozvolili da se osnovne i srednje škole koriste kao birački centri za glasanje za opoziv četvorice gradonačelnika  –  počeli su da se ispituju u policijskog stanici u severnom delu Mitrovice, potvrdio je za KoSSev zamenik direktora za region Sever, Veton Eljšani.

Do sada je ispitano četvoro direktora od ukupno 13.

„Prošle nedelje smo ispitali četiri direktora. Treba da se ispitaju još devetoro, ali ne znam kada će to biti. Ukupno je 13 direktora škola na Severu sa kojima bi trebalo da obavimo razgovore“, kazao je Eljšani.

Potvrđuje da se uglavnom svi ispituju u policijskoj stanici u severnom delu Mitrovice.

Više detalja Eljšani nije mogao da precizira, odnosno čelnici kojih škola su u pitanju i kako teče proces, navodeći da slučaj vodi Tužilaštvo.

Škole nisu bile dostupne

Da je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici počelo je da se bavi opstrukcijom izbornog procesa od strane direktora škola na severu, izvestila je prošle nedelje prištinska Koha.

Podsetimo, u cilju održavanja procesa glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u četiri opštine naseljene pretežno srpskim stanovništvom 21. aprila ove godine, CIK je, kao i za svake prethodne izbore,  razmatrao školske objekte na severu – institucije koje u većini posluju po srpskom sistemu.

Nakon što su političke stranke Srba sa Severa naprasno odlučile da neće učestvovati odnosno glasati na ovom referendumu, iako su prethodno peticiju podržali, direktori 33 škole na Severu su odbili zahtev CIK-a. Glasalo se u samo 10 drugih škola.

Tada je i član CIK-a iz redova Pokreta Samoopredeljenje, Sami Kurteši (Kurteshi), rekao da je obaveza kosovskih institucija da otvore škole za glasanje, te da CIK ima obavezu da obavesti Tužilaštvo, te da se po službenoj dužnosti podigne optužnica i procesuira svako lice koje na bilo koji način ometa proces.

Sve do prošle nedelje, nije bilo najave da je CIK preduzeo išta protiv srpskih zvaničnika koji nisu dozvolili korišćenje škola za glasanje.

Izvor :
Kossev