„Dijalog o statusu odnosa Srbije i Kosova“

Dijalog u Briselu, koji Srbija i Kosovo vode pod okriljem Evropske unije (EU), nije o statusu Kosova, već o statusu odnosa sa Srbijom, poručio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na sesiji Pariskog mirovnog foruma.

Unija pokušava snažno da posreduje između Srbije i Kosova, da normalizujemo odnose. Kosovo je noromalna zemlja, ali odnosi sa Srbijom nisu normalni, ocenio je Kurti i naveo da je to cilj dijaloga – o statusu odnosa sa Srbijom.

Normalizacija odnosa podrazumeva postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, koji će u centru imati međusobno priznanje, ponovio je Kurti i dodao da to ne znaći da neće biti i drugih tema u tom sporazumu.

„Sa mnom, kao premijerom Kosova, dijalog je simetričan, jednak, vrlo sam predan, konstruktivan i kreativan u tom procesu“, naglasio je Kurti.

Sa druge strane, dodao je on, Srbija mora da se distancira od Slobodana Miloševića u prošlosti i Vladimira Putina u sadašnjosti, što će nam pomoći da postignemo sporazum, dostignemo pravdu za žrtve i dostignemo pomirenje za buduće generacije.

Kurti je rekao da ako Srbija nije spremna da prizna nezavisnost Kosova, pet članica EU to mogu da učine i tako pomognu Srbije da se ubrza.

„Svako u Evropi ima odgovornost da ojača mir i stabilnost i zahvaljujemo se EU za pomoć Kosovu, posebno Francuskoj za doprinos miru, demokratiji, razvoju u regionu uopšte i na Kosovu“, rekao je Kurti.

Kurti je konstatovao sa žaljenjem da se Srbija nije usaglasila da EU, Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom kada je reč o sankcijama Moskvi, već nastavlja da bude regionalni hegemnon na Balkanu i pod uticajem režima u Moskvi.

Kosovo nije u NATO, ali ima NATO na svojoj teritoriji i želi učešće u programu partnerstvo za mir, a posle proznanja koje će uslediti od pet država članica EU koje to još nisu učinile, nadamo se članstvu u NATO po ubrzanom postupku, najavio je Kurti.

Izvor :
FoNet