„Digitalne tehnologije važne za očuvanje kulturnog identiteta Srbije“

Sprečavanje falsifikovanja činjenica i veći domet sadržaja o srpskoj kulturi na društvenim mrežama su na dvanaestoj Medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu, održanoj u Pres centru UNS-a, izdvojeni kao neophodni za kvalitetnu promociju kulturnog nasleđa putem digitalnih tehnologija.

rekla da iziskuje kvalitetan multimedijalni sadržaj i prateći tekst koji jasno sugeriše o čemu je reč.

Direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković rekla je da ovaj muzej za promociju koristi društvene mreže, ali i sopstvene platforme poput Holograda, koji sadržaj iz muzeja čini dostupnim preko telefona. Ipak, istakla je da virtuelno ne može zameniti realno iskustvo.

Da postoje dva „fronta“ na kojima se iz Muzeja bore za očuvanje kulturnog nasleđa – virtuelni i realni, istakla je operativna direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Gordana Grabež. Od društvenih mreža, kako je rekla, ne očekuje da doprinesu porastu realne posećenosti muzeja već širenju kulturnog nasleđa u digitalnom svetu.

Upravnica Galerije Matice Srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da ne samo promocija kulture već i rad na društvenim mrežama uopšte zahteva kontinuitet i inovativnost. Stoga je predstavila nove programe ove galerije koji doprinose većoj dostupnosti digitalnog sadržaja.

Inovativne platforme su važne i za obrazovanje, jer privlače mlađu publiku koja proširuje znanje ovim neformalnim putem, rekla je zamenica upravnika Muzeja Srpske pravoslavne crkve Miljana Matić.

O koracima koji čine kampanju na društvenim mrežama, SEO optimizaciji i važnosti biltena govorio je ekspert za digitalni marketnig Nebojša Janković u predavanju novinarima iz dijaspore, koje je usledilo nakon konferencije. Dodatne savete za bolju promociju Fejsbuk stranica i Jutjub kanala dao je novinarima iz Švajcarske, Australije, Italije i Norveške, koji su se uključili putem Zuma.