„Digitalna armija“ Samoopredeljenja protiv Viole fon Kramon i savetnika na Kosovu

Nakon još jedne negativne kampanje na društvenim mrežama početkom ovog meseca, usmerene ponovo na novo okruženje evropske izvestiteljke za Kosovo Viole fon Kramon, odnosno njenog novog savetnika za Zapadni Balkan Đorđa Bojovića, postojbina botova u organizaciji kosovske vlade – tema je koja se posebno aktuelizovala, piše KoSSev.

„Za one koji se pitaju zašto je Viola tako često izvan stvarnosti kada je Kosovo u pitanju – da li ste znali da njen glavni skupštinski pomoćnik, Srbin, organizuje njene sastanke sa ruskim špijunima, putovanja u Mitrovicu gde se sastaje sa srpskim kriminalcima?“ – ovaj tvit sa jednog of naloga na mreži Iks „Kosovo is Dardania“ označio je 8. marta napad usmeren na izvestiteljku EP za Kosovo, odnosno ljude bliske njoj.

Kampanja na društvenim mrežama potom se do te mere proširila, da je reagovala i Inicijativa mladih za ljudska prava, brojni međunarodni zvaničnici, ali i javne ličnosti iz Prištine, koji su za, kako su protumačili, orkestrirane napade sa raznih profila krivili navodne „vladine botove“. Sa tim se, nakon istih tvrdnji i bivše kosovske predsednice, složila i sama Viola fon Kramon.

Iz kosovske vlade te su tvrdnje potom demantovali.

I ne samo to, govorilo se, posebno od javnih ličnosti u Prištini, o aktiviranju tih navodnih vladinih botova onda kada se na meti kritika, čak i međunarodnih zvaničnika, nađe kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ista se ova tema, „postojbina digitalne armije“ vladajuće partije na Kosovu sada našla i u novom tekstu Balkan Insight-a.

Pod naslovom „Vreme je da kosovska vlada osudi svoju armiju sajber-nasilnika“, u tekstu se najpre Priština hvali za dobre rezultate u pogledu slobode štampe u poređenju sa ostalima na Zapadnom Balkanu.

Ono u čemu Kosovo ne uspeva, navodi se dalje, jeste da se izbori pitanjima „digitalne osvete“ protiv lokalnih ali i međunarodnih aktera koji odluče da kritikuju vladu i kosovskog premijera.

Ostatak teksta na Balkan Insight dostupan je samo uz pretplatu, ali je deo koji su zasebno objavili na mrežama podelila upravo izvestiteljska EP za Kosovo uz novu poruku – da upravo ta digitalna armija Samoopredeljenja ograničava slobodu govora.

„Na Kosovu su bivši članovi vladajuće partije Samoopredeljenje takođe potvrdili postojanje digitalne armije koja ima zadatak da širi informacije, pojača digitalno prisustvo i cilja uspostavljena gledišta“, deo je teksta na mreži Iks, koji je ova evropska zvaničnica podelila uz opis:

„Hvala za ovaj važan deo. Zaista, digitalna armija Samoopredeljenja ograničava slobodu govora“.

Izvor :
KoSSev