Deset poslanika srpske nacionalnosti verifikovalo mandate u Skupštini Kosova

Deset poslanika srpske nacionalnosti položili su zakletvu u Skupštini Kosova nakon što su njihovi prethodnici, predstavnici Srpske liste podneli ostavke.

Od deset poslanika u parlamentu Kosova devet je iz Srpske liste, a jedan iz Građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“.

Pošto su položili zakletvu srpski poslanici napustili su sednicu kosovskog parlamenta.

Skupština Kosova saopštila je da je zbog velikog interesovanja javnosti objavila sadržaj zakletve koju su položili poslanici srpske nacionalnosti.

U zakletvi se između ostalog navodi da će potpisani poslanik raditi u interesu Kosova i svih njegovih državljana.

Da ću raditi na zaštiti i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, na zaštiti suvereniteta, teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, na garanciji ljudskih prava i sloboda u skladu sa zakonima zemlje„, navodi se u zakletvi koju je u Skupštini Kosova položilo deset poslanika srpske nacionalnosti.

Posle kraćeg sastanka koji su održali u Gračanici u ime poslanika Srpske liste novinarima se obratio poslanik Milan Joksimović koji je naveo da je Srpska lista došla do saznanja da je premijer Kosova Aljbin Kurti na mesta poslanika hteo da postavi, kako je ukazao, sebi lojalne Srbe.

Zbog najnovijih saznanja do kojih smo došli o opasnom i antisrpskom planu Aljbina Kurtija, da uz pomoć sebi lojalnih kvazi Srba u Skupštini pokrene postupak promene Ustava sa ciljem ukidanja zagarantovanih prava našem narodu na Kosovu i Metohiji, danas smo izvršili tehničku verifikaciju mandata u parlamentu. Jedini cilj našeg poteza jeste da sprečimo da mandati namenjeni Srbima dođu u ruke Kurtija i njegovih kolaboracionista koji srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ne žele ništa dobro”, rekao je Joksimović.

On je naveo da je sa deset zagarantovanih mesta Srpska lista je sve vreme u Skupštini bila brana svim pokušajima Prištine da promeni Ustav i donese antisrpske zakone.

Da bi predupredili zle jezike i sve moguće špekulacije, naglašavam da je verifikacija mandata čisto politički čin koji ne znači da ćemo aktivno učestvovati u radu Skupštine niti će ova strateška odluka promeniti stav Srba sa severa Kosova i Metohije da napuste sve kosovske institucije. Srbi na severu ostaju verni odluci o napuštanju institucija sve dok Priština ne povuče jednostranu i protivpravnu odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština kako je i zaključcima Srba od 5. novembra u Zvečanu i doneto”, rekao je on.

Joksimović je naglasio da je postojala opasnost da bi Srbi mogli da budu uskraćeni čak da slave i svoje praznike ako bi, kako je naveo, Aljbin Kurti sproveo svoj plan i postavio, kako je ustvrdio, sebi lojalne Srbe, jer bi prema njegovim rečima krenuo u procedure promene Ustava.

Ako bi Kurti sa sebi lojalnim Srbima ukinuo ove članove Ustava koji definišu način glasanja po ključu duple većine otvorila bi se Pandorina kutija za Srbe sa Kosova i Metohije i Kurti bi bio u mogućnosti da uzme većinu zagarantovanih prava Srbima – pravo da se služimo našim srpskim jezikom kao službenim, da slavimo naše praznike Božić i Vaskrs“, tvrdi Joksimović.

Izneo je tvrdnje da je Priština mogla da krene u promene zakona u nameri da ukine srpske opštine južno od Ibra.

Oduzimanje zemlje crkvama i manastirima, zabranu isticanja naše zastave, prestanak izgradnje kuće povratnicima, ukidanje zagarantovanih radnih mesta za manjinske zajednice, formiranje vojske Kosova i tako dalje. Kurti bi sve to mogao da uradi – jer ga u tom slučaju ništa ne bi sprečilo”, tvrdi Joksimović.

Mi tako nešto nikada nećemo dozvoliti dok je i poslednjeg među nama jer je jedina misija Srpske liste da štiti interese srpskog naroda, mir i sigurnost naših građana”, naveo je on.

Analitičar Nedžemdin Spahiu rekao je za Glas Amerike da je povratak srpskih poslanika u parlament Kosova nagoveštaj da će se Srbi sa severa Kosova vratiti u institucije Kosova.

Inače ne bi imalo smisla da obični policajci, službenici i tužioci tako daju ostavke a s druge strane u političkom smislu oni daju zakletvu podanosti Republici Kosova. Mislim to zaista onda nema smisla. To je samo dobar nagoveštaj da će se oni vratiti u institucije“, naveo je Spahiu.

Novi poslanici Srpske liste koji su položili zakletvu i bili su na listi ove partije su – Milan Joksimović, Zoran MaksimovićNenad RadenkovićOlivera ZdravkovićMilan KostićKsenija BožovićRadoš MihajlovićSvetislav Jokić i Biljana Maksić.

Deseti srpski poslanik je Cvetko Veljković iz Štrpca koji je bio na listi Građanske inicijative “Sloboda, pravda, opstanak”.

Izvor :
Glas Amerike