Delegati Italije i Mađarske: ZSO da bude uslov za prijem Prištine u Savet Evrope

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podneli su amandman na tekst preporuke za prijem Kosova u Savet Evrope kojim se traži da članstvo Prištine bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

Skupština smatra da je „osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava“.

„Skupština, stoga, očekuje da će vlada u Prištini preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Prištine za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara“, navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.

Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.

U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek nakon što „budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Srpska delegacija podnela je 10 amandmana, koja su podržala i dva člana delegacije BiH, u kojima se, između ostalog, traži da PSSE preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti UN, kako se navodi, „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“, kao i da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava i Odbor za jednakost i nediskriminaciju juče su podržali nacrt mišljenja o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Izvor :
TANJUG, RTS