Danas sednica skupštine o poskupljenju električne energije

Poslanici Skupštine Kosova raspravljaće u ponedeljak na vanrednoj sednici o upozorenjima za poskupljenje struje.

Parlamentarna rasprava dolazi nakon što je Regulatorna kancelarija za energetiku (ERO) objavila da će preispitati tarife za električnu energiju, na zahtev Operatora distributivnog sistema KEDS-a i pružaoca univerzalne električne energije KESCO.

RUE je prošle nedelje dao predloge za cene struje. On je podelio potrošače u pet kategorija: A, B, C, D, E.

Ako ste u kategoriji A, ako u toku meseca potrošite 300 kilovat sati struje, trenutna cena vašeg računa je 18,87 evra. RUE je predložila da se ovaj račun poveća na 20,40 evra. ali uz subvenciju Vlade vaš račun će ostati isti – 18,87 evra.

Ako ste u kategoriji B ili tokom meseca potrošite 450 kilovata, onda je trenutna cena vašeg računa 27,37 evra. RUE je predložio da se ovaj račun poveća na 29,66 evra, ali uz subvenciju Vlade ostaje isti – 27,37 evra.

Ako ste u kategoriji C, što znači da za mesec dana potrošite 600 kilovata, onda je trenutna cena vašeg računa 35,86 evra. RUE je predložio da se ovaj račun poveća na 38,92 evra, ali uz subvenciju ostaje isti – 35,86 evra.

Ako ste u kategoriji D, ako u toku meseca potrošite 800 kilovata, onda je trenutna cena računa 47,19 evra. RUE je predložila da se ovaj račun poveća na 74,17 evra. ali sa subvencijom biće 59,50 evra.

Što se tiče kategorije E, što znači da tokom meseca potrošite 1000 kilovata, onda je trenutna cena vašeg računa 58,52 evra. RUE je predložila da se ovaj račun poveća na 109,42 evra. ali sa subvencijom biće 83,14 evra.

Prema RUE, povećanje pogađa samo dve kategorije domaćinstava D i E, odnosno građane koji troše preko 800, odnosno preko 1000 kilovata.

Predlog RUE je trenutno u javnoj konsultaciji. Ako predlog bude odobren takav kakav jeste, februarski račun će ići sve većim kupcima.

Opozicione stranke su na sednici Skupštine održanoj prošlog četvrtka izrazile zabrinutost zbog povećanja cene struje.

ABK je predložio nacrt rezolucije kojim se traži da nema povećanja cena, ali nije odobren jer nije naišao na podršku Samoopredeljenja, koje ima najveći broj poslanika u Skupštini.

Izvor :
RTK2