Danas počinje leto

Na centralnom Kosovu očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, maksimalna temperatura do 34 stepena. Leto 2024. godine počinje danas u 22 časa i 50 minuta. Danas je najduži dan u godini i trajaće čak 15 sati i 35 minuta.

Minimalna temperatura tokom noći pašće na oko 17 stepeni​.

Trenutna vlažnost vazduha iznosi 43%, dok je vazdušni pritisak 1.020 mBara.

Vetar će duvati brzinom od oko 9 km/h, što će doprineti osećaju prijatnosti na otvorenom​​.

Preporučuje se nošenje lagane odeće i korišćenje krema za sunčanje zbog visokog UV indeksa. Takođe, budite sigurni da unosite dovoljno tečnosti kako biste ostali hidrirani na visokim temperaturama. Ukoliko planirate aktivnosti na otvorenom, najbolje je to učiniti u jutarnjim ili večernjim satima kada su temperature nešto niže.

Usled biometeoroloških prilika oprez se savetuje osobama sa respiratornim obolјenjima. Moguće su izvesne tegobe kod srčanih bolesnika, pa im se preporučuje smanjena fizička aktivnost. Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti nervoza i smanjena radna sposobnost. Svim učesnicima u saobraćaju preporučuje se dodatni oprez.

Za sutra, 21. juna 2024. godine, očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Temperatura će se kretati od najnižih 17 ujutru do najviših 34 stepena tokom dana. U popodnevnim satima moguće su povremene oblačnosti, ali bez značajnih padavina​​.

Produžen dan

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na severni povratnik i pod najvećim uglom na severnu hemisferu.

Dan traje mnogo duže nego noć, danas će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta.

Dug dan i položaj sunca utiču i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok. Čuvajte se sunčevog zračenja, pre svega u najtoplijem delu dana od 10h do 18h.

Leto 2024. završiće se u nedelju, 22. septembra 2024, u 14 sati i četrdeset tri minuta.

Izvor :
Kim