Danas je počeo Petrovdanski post

Za vernike SPC danas je počeo Petrovdanski post, koji će trajati do 12. jula, kada se obeležava praznik Svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj post se naziva i apostolskim zbog toga naziva i apostolskim i jedan je od četiri velika posta.

Prištinski paroh Staniša Arsić kaže da način posta zavisi od nas samih i da bi svako ko sena ovaj korak odluči trebalo da ima svog duhovnika. Njegov savet vernicima je da u nedelji u kojoj se pričešćuju poste na vodi.

„Eto, naš trud prema sebi i sopstvenom spasenju trebalo bi da se ogleda u našem trudu da sve postove držimo onako kako treba i kako valja, ali i da povedemo računa o tome da se uvek u svetoj tajni ispovesti konsultujemo sa svojim duhovnikom i da dobijemo smernice kako i na koji načn da postimo. Neka bi Gospod podario svima nama snage i zdravlja da održimo post do kraja, da dočekamo praznik svetih Apostola onako kako treba, kao pravi hrišćan, i da se uz blagoslov Božiji, uz blagoslov našeg svetenika i duhovnika koji nas ispoveda mi i pričestimo u toku ovog posta, onako po blagoslovu”, kazao je u uključenju za Jutarnji program prištinski paroh Staniša Arsić.

Izvor :
RTK2