Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu

Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.

Dan državnosti Albanije i Dan zastave proslavljaju se danas i na Kosovu, iako nije na listi zvaničnih praznika na Kosovu, premijer Aljbin Kurti je doneo odluku da ovaj dan bude neradan na Kosovu, a s obzirom da pada u nedelju, pomera se za prvi naredni radni dan, tako da će državne institucije sutra odmarati.

Takođe, 28. novembar poznat je i kao Dan zastave, važan dan za sve Albance na albanskim teritorijama i širom sveta.

Prošle godine, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa i restriktivnih mera u Albaniji, bila je zabranjena proslava sa velikim skupovima, dok je ove godine MUP samo dva dana pre proslave najavio da će kosovski Albanci moći da putuju u Albaniju bez ikakvih smetnji.

Akt o proglašenju nezavisnosti jedan je od najvažnijih događaja u istoriji albanskog naroda. Bio je to plod vekovnih napora i ratova Albanaca da zaštite teritorijalni integritet otadžbine i formiraju nezavisnu albansku državu.

Kosovksa predsednica Vjosa Osmani je na svom Fejsbuku čestitala 109. godišnjicu svim Albancima.

„Na 109. godišnjicu nezavisnosti želim da Albanija uz Кosovo bude uspešna na svim poljima. Кosovo će nastaviti da bude uz Albaniju u ostvarivanju zajedničkog interesa, dodatno produbljujući veze među narodnom i one strateške. Srećan Dan zastave, čestitam Dan nezavisnosti Albanije“, napisala je Osmani.

Slične poruke poslao je iz Prekaza i kosovski premijer Aljbin Kurti navodeći da je 28. novembar dan „albanskog nacionalnog identiteta“, koji se vezuje za najvažnije istorijske događaje.

„Od Skenderbega, Kruje, Ismailja Kemalija u Valoni, do Adema Jašarija u Prekazu nesumnjivo je ovo dan koji nas ispunjava radošću, ponosom i odgovornošću“, kazao je Kurti.

Osmani i Kurti su se potom uputili ka Prištini, gde su odali počast preminulom bivšem predsedniku, Ibrahimu Rugovi.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je podsetio na nedavno potpisane dogovore albanske i kosovskee vlade sa kojima se, kako je kazao, obeležavaju novembarski praznici.Haradinaj je na Fejsbuku izrazio zahvalnost „osnivačima albanske države koji su uzdigli nacionalne vrednosti i ideale“.

„Poniznost pred delom heroja i mučenika, svih generacija, koji su se borili za naše pravo. Zahvaljujući prijateljskim narodima, koji su u vreme kada nam je pretio nestanak bili uz nas, Severnoatlantskoj alijansi NATO na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dragi sunarodnici, čestitam 28. novembar – Dan zastave i naše nacionalne nezavisnosti“, napisao je Haradinaj.

Izvor :
Kossev, RTV KIM