Dačić: Kurti pokušava iskoristi dešavanja na unutrašnjoj političkoj sceni

Ministar spoljnih poslova i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić rekao da neće biti iznenađenje da na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti pokuša da iskoristi ono što se dešava na „unutrašnjoj političkoj sceni“.

On je, gostujući na TV Prva, kazao da “postoji stalna sinhronizacija između onog što se dešava na unutrašnjoj sceni i onoga što Kurti radi”, rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija konstruktivni faktor u dijalogu, dok Kurti odbijanjem da primeni ono što je potpisano pre više ood deset godina dovodi u pitanje kredibilitet EU.

“Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa. Mi nismo spremni na ucene i uvođenje novih tema u dijalog. Ovi protesti se i dešavaju da bi se oslabila pozicija Srbije, ali nema odustajanja od naše državne politike”, naglasio je Dačić.

Dodao je da će verovatno u februaru doći do koncentracije pritisaka na Srbiju kako bi se uradilo što više po pitanju Kosova.

“Bilo bi dobro da taj period dočekamo u eri političke stabilnosti odnosno sa konstituisanim državnim organima i da imamo političku većinu na svim nivoima”, rekao je Dačić.

On je istakao da na republičkom nivou za to nema nikakvih dilema i prepreka, kao i da je siguran da će se naći neko rešenje i za Beograd.

“Ne vidim da ima potrebe da se na izbore ide ponovo. Ako je neko dobio mandate onda treba da ih iskoristi, ponavljanje izbora bi bilo gubljenje vremena”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nasilni protesti ispred Skupštine grada Beograda nisu iznenađenje, da je to najavljivano, postojale su informacije da do nečeg takvog može da dođe.

“Zaključak sa sastanka Biroa za kontrolu službi bezbednosti je da je došlo do pokušaja rušenja institucija, a samim tim i ustavnog poretka”, rekao je Dačić.

Dodao je da je policija reagovala u skladu sa svojim ovlašćenjima, čak i manje od toga.

“Naravno, policija i tužilaštvo će i dalje reagovati u skladu sa zakonom i neće biti povlašćenih”, istakao je Dačić.

Izvor :
Beta, Kim