Dačić: Kraljevina Esvatini priznala Kosovo zbog nerazvijenih odnosa sa Srbijom

To što je Kraljevina Esvatini, država između Južne Afrike i Mozambika, priznala nezavisnost Kosova, „rezultat je nedovoljne komunikacije jer smo zbog nerazvijenih bilateralnih odnosa propustili priliku da prijateljskim zemljama ukažemo koliko je to pitanje za nas važno“, izjavio je u Beogradu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je posle sastanka s predsednikom Donjeg doma Parlamenta Esvatinija (bivši Svazilend) Petrosom Mavimbeleom izjavio da bilateralni odnosi „donedavno nisu bili razvijeni“, te da je „izgubljena nit dobrih odnosa“ iz ranijeg perioda Pokreta nesvrstanih.

„Esvatini je priznao Kosovo iako nismo imali otvorenih pitanja, što je posledica nedovoljno komunikacije“, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

Srbija, kako je naveo, ima interes da se pojača sveobuhvatna saradnja sa Esvatinijem, te je današnja poseta zvaničnika te države „važan korak u jačanju odnosa naše dve prijateljske zemlje“.

Predsednik Donjeg doma Parlamenta Esvatinija je u ime vlade te države i kralja zahvalio Srbiji za humanitarnu pomoći tokom pandemije korona virusa i jer je dala stipendije studentima iz te zemlje.

Podsetimo, Esvatini je članica Komonvelta, političkog udruženje 54 države članice, od kojih su skoro sve bivše teritorije Britanske imperije.

Izvor: RTV KIM, Beta, Danas