Dačić: Bez ZSO nema razgovora o francusko-nemačkom planu

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Betu da neće biti razgovora o sprovođenju francusko-nemačkog plana dok se na Kosovu ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

Dačić, koji je nosilac izborne liste “Ivica Dačić-premijer”, kazao je u intervjuu agenciji Beta da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se nada da francusko-nemački plan neće postati deo pregovaračkog Poglavlja 35 s Evropskom unijom (EU).

On je rekao da je SPS patriotska stranka, a na pitanje da li pod patriotizmom smatra i potpisivanje Briselskog ili Vašingtonskog sporazuma ili prihvatanje francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma o mapi puta, Dačić je kazao da je osnovni cilj vlasti u Beogradu da “nema priznavanja nezavisnosti Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama (UN)”.

Dodao je da “15 godina od samoproglašene nezavisnosti Kosovo nije uspelo da verifikuje nezavisnost”.

“Od 110 zemalja koje su priznavale Kosovo, sada ih je 84, od ukupno 193 članice UN-a. Briselski sporazum je potpisan da bi se omogućio dijalog, a da se ne naruše državni i nacionalni interesi. Kroz formu ZSO trebalo je da se institucije Srbije pretvore u institucije Srba na Kosovu, a da bezbednosne kosovske snage ne ulaze na teritoriju gde žive Srbi. Predviđeno je bilo i da sve kosovske insticije koje su pod protektoratom UN-a budu sastavljene od Srba”, rekao je.

Naglasio je da Briselskim sporazumom nisu narušeni teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Na pitanje da li se tačkom (14) Briselskog sporazuma koja predviđa da jedna strana neće blokirati drugu na putu ka EU narušava teritorijalni integritet Srbije, Dačić je rekao da to “nema veze” s članstvom Kosova u UN-u.

Upitan da li je i šta Briselski sporazum doneo srpskoj zajednici na Kosovu, Dačić je kazao da je taj sporazum doneo deset godina mira.

“Deset godina nismo trpeli pritiske da moramo da priznamo Kosovo. Nažalost, međunarodna zajednica je pokazala da nema kredibilitet da Prištinu natera da ispuni obaveze iz sporazuma. Srpska zajednica nije u teškoj poziciji zbog Briselskog sporazuma, nego zbog Kurtijevog nepoštovanja sporazuma. Stav Prištine je da ne primeni ništa što ne odgovara njihovom konceptu nezavisnosti”, naglasio je on.

Komentarišući odluku Srpske liste da Srbi napuste kosovske institucije, Dačić je kazao da je to bila reakcija na maltretiranje i nedostatak bezbednosti i da je ta odluka bila ispravna jer je ukazala na probleme koje je stvorila Kurtijeva politika.

Za Ohridski sporazum Dačić je kazao da je predsednik Aleksandar Vučić izuzeo svoju saglasnost vezano za delove koji se mogu protumačiti kao de fakto ili de jure priznanje Kosova.

“Mi nikada nismo prihvatili Ohridski sporazum u celini. Predsednik Vučić je rekao da na Kosovu i Metohiji prvo treba da se formira ZSO, pa onda možemo da razgovaramo o svemu”, istakao je on.

Upitan šta je, nakon prihvatanja francusko-nemačkog plana, kao šef diplomatije uradio na otpriznavanju nezavisnog Kosova, Dačić je rekao da se taj proces nastavlja, ali da se o tome ne govori javno.

“Proteklih godina je 28 zemalja povuklo priznanje Kosova i mi ćemo tu politiku nastaviti”, rekao je.

Na pitanje ako francusko-nemački plan postane sastavni deo pregovaračkog Poglavlja 35 da li će Srbiji biti zatvorena vrata za članstvo u EU, Dačić je rekao da je svako nametanje suprotno dogovorima za Srbiju neprihvatljivo.

“Nadamo se da do toga neće doći jer je to suprotno i stavovima zemalja koje nisu priznale Kosovo. Ako francusko-nemački plan postane deo pregovaračkog Poglavlja 35 to će znatno otežati razgovore sa EU”, ocenio je.

Upitan zašto vlasti u Beogradu ne ističu i protivljenje članstvu Kosova u UNESKO, Dačić je rekao da je to “nemoguće da se desi”.

“Kosovo sigurno neće biti primljeno u UNESKO jer nema dovoljan broj glasava”, rekao je on.

Na pitanje da li će buduća vlada, ako u njoj bude participirao SPS, priznati kosovski pasoš, Dačić je kazao da se nije bavio “tim pitanjima”.

“Ne znam šta se pod tim podrazumeva. Postoje neke zemlje, kao Slovačka, koje ne priznaju Kosovo, ali priznaju kosovska dokumenta. Ne treba praviti prepreke za normalan život ljudi i protok robe i kapitala, ali bez statusnog prejudiciranja”, naveo je predsednik SPS-a.

Komentarišući to što je u poslednjih 10 godina Kosovo napustilo oko 40.000 Srba, uglavnom zbog, kako se navodi, pritisaka i terora prištinskih vlasti i funkcionera Srpske liste, Dačić je rekao da ne veruje da je zbog Srpske liste bilo ko napustio Kosovo.

“Srbi napuštaju Kosovo zbog terora prištinskih vlasti, odnosno Kurtija. To je deo viševekovnog plana da se Kosovo očisti od Srba i zato bi trebalo da organizujemo maksimalni napor kako bi pomogli Srbima da ostanu da žive na Kosovu”, naglasio je.

Dačić je kazao da se Srbi uopšte ne vraćaju na Kosovo i da se u poslednjih 30 godina na tu teritoriju vratilo svega dva odsto raseljenih, a da su i oni doživeli velike neprijatnosti.

Na pitanje zašto na severu Kosova više nema srpskih registarskih tablica, Dačić je rekao da o tome “nema podatke”.

“To je van svakog dogovora s Briselom i još jedan dokaz da međunarodna zajednica ne reaguje na jednostrane Kurtijeve odluke”, naveo je.

Komentarišući Interpolovu poternicu za bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, Dačić je kazao da je izručenje Radoičiča Prištini nemoguće.

“Predsednik Vučić je rekao da je istraga protiv Radoičića u toku i svi sudski procesi će se voditi pred domaćim sudovima. Nemoralno je da vlast u Prištini, koja je došla iz šume, iz OVK-a, proglašava srpski narod za teroriste”, rekao je on.

Na pitanje da li je za sve probleme s kojima se suočava srpska zajednica jedini krivac kosovski premijer Kurti, a da vlast u Beogradu na čelu s predsednikom Vučićem ne snosi nikakvu odgovornost, Dačić je rekao da je za sve probleme Srba na Kosovu kriva vlada Aljbina Kurtija, ali i ranijih kosovskih premijera koji nisu primenjivali Briselski sporazum.

“Odgovorna je i međunarodna zajednica koja misli da može da nas prevari time što smo potpisali Briselski sporazum. Oni sada kažu da nema sprovođenja Briselskog sporazuma bez prethodnog priznanja nezavisnog Kosova. To je za nas neprihvatljivo”, naglasio je.

Upitan da navede samo jedan nacionalni interes koji je Vlada Srbije u proteklih deset godina ispunila srpskoj zajednici na Kosovu, Dačić je kazao da srpska vlada nikada neće potpisati nezavisnost Kosova i dozvoliti i verifikaciju nezavisnosti.

“Svim ostalim pitanjima trebalo bi da se bave ministarstva”, zaključio je Dačić.

Izvor :
Kim, Beta