Članica američkog Kongresa Teni: Obustavite pomoć Prištini

Kongresmenka iz Njujorka Klaudija Teni podnela je predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Klaudija Teni koja je i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu podnela je predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

“Dok smo svedoci tekućeg ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba, imperativ je da SAD nastave da se zalažu za stabilnost u regionu. Predstavila sam podršku činu Briselskog sporazuma iz 2013. kako bih osigurala da SAD neće slati pomoć Kosovu dok se ne ispune ključne odredbe sporazuma”, navela je Teni na društvenoj mreži Iks (X).

“Evropska unija je 2013. godine pomogla u posredovanju u Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova kako bi se ublažile tenzije između dve zemlje. Kosovo nije ispunilo mnoge od svojih ključnih obaveza prema sporazumu, kao što je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i ujedinjene policijske snage. Pored toga, Kosovo je uskratilo jednaka prava kosovskim Srbima. Neispunjavanjem ovog sporazuma, Kosova krši međunarodne norme i stvara napetost i nestabilnost na Balkanu”, navela je Teni u saopštenju.

Prema njenim rečima, usvajanjem ovog zakona bila bi uskraćena bilo kakva dalja pomoć SAD vlastima u Prištini, “dok se ne implementiraju određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine”.

“Svedoci smo ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba zbog nesprovođenja ključnih odredbi Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Imperativ je da Sjedinjene Države zauzmu stav u korist demokratije, mira i stabilnosti u regionu. Podržavanje Briselskog sporazuma šalje jasnu poruku da naša pomoć treba da bude usklađena sa principima sporazuma. Jasno smo protiv akcija koje potkopavaju prava i dobrobit kosovskih Srba. Ovaj zakon odražava našu posvećenost negovanju mira i pozivanju premijera Albina Kurtija i vladu Kosova na odgovornost”, poručila je Teni.

Izvor :
Tanjug, Kim