Civilni sektor i mediji: Dijalogom rešavati nagomilane probleme

Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije osuđuje upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

„Ovakvi postupci Vlade Kosova ne doprinose normalizaciji odnosa i pomirenju već podstiču konfrontaciju i dalju etničku polarizaciju. U nestabilnom bezbednosnom okruženju, posle nedavnih tenzija oko upotrebe registarskih tablica, ovakvi postupci lako mogu dovesti do otvorenog konflikta nesagledivih razmera“.

U saopštenju se navodi da potpisnici saopštenja osuđuju i „upotrebu specijalnih policijskih jedinica u toku predizborne kampanje jer se time dovodi do radikalizacije biračkog tela i narušavanja izbornog procesa“.

Inicijativa OPEN poziva Prištinu i Beograd da se vrate pregovaračkom procesu u Briselu gde je jedino moguće naći rešenje za nagomilane probleme.

„Jednostrani akti dovode do narušavanja pravnih, institucionalnih i bezbednosnih mehanizama koji su stvoreni tokom dijaloga u Briselu, i samim tim su neprihvatljivi“.

Inicijativa OPEN poziva Evropsku uniju da se aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na Kosovu i stvori mehanizme koji bi vodili ka jačanju poverenja između pregovaračkih strana. Takođe, pozivamo KFOR da omogući mir i bezbednost na severu Kosova a zemlje Kvinte da hitno reaguju na najnovije incidente.

 Saopštenje potpisuju:

Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA

Centar za mir i toleranciju – CPT

Centar za socijalne inicijative – CSI

Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC

Centar za prava manjinskih zajednica – CRMC

Crno beli svet – CBS

Forum za razvoj i međuetničku saradnju –FDMC

Gračanica Online

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER

Komunikacija za razvoj društva – CSD

Nova Društvena inicijativa – NSI

Radio Goraždevac

RTV Kim

Izvor :
Medija centar Čaglavica