“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

Na radionici „Čuvam jezik, lepo pišem“ koja je počela 3. decembra učestvuje pedesetak devojčica i dečaka koji su podeljeni u dve grupe. Zbog školskih obaveza, desi se da propuste neki čas, ali im je ovaj događaj svakako pomogao da savladaju prepreke koje su imali u pisanju. Predavači Aca Vidić i Milica Matijević su im pomogli da razviju kreativnost i maštu, kao i da nauče da se pravilnije izražavaju.

„Kad sam bio manji hteo sam da budem pisac, ali nisam znao da smišljam teme a to sam ovde naučio. Želim da pišem nešto smešno kao Branislav Nušić“, rekao je jedanaestogodišnji Matija Marinković.

„Ovo mi je prvi put da učestvujem u ovakvoj radionici. Danas sam ovde kako bih naučila nešto novo i da bih se upoznala više sa književnošću. Pišem malo pesme i priče jer me to ispunjava“, istakla je Sofija Filić učenica 5. razreda.

„Drugi put učestvujem u ovoj radionici. Želim da pišem pesme i priče, to sam i kao mala volela. Mnogo mi je pomogla radionica i predavači, šta zamislim to i napišem“, dodala je Miljana Aritonović.

„Volim bajke i pesme da pišem i radionica mi je mnogo pomoglo. Naučila sam da pravilno da pišem. Planiram da posetim i sledeću radionicu“, dodala je kratko Tara Arsić.

“Na radionici sam naučila kako da sastavljam sastave, pesmice, da upotrebljavam pravopis, kako bih sutra bila još bolja”, istakla je Anđelka Filipović učenica šestog razreda.

“Radionica nam je pomogla da pravilnije upotrebljavano padeže i da bolje znamo naš srpski jezik”, smatra dvanestogodišnja Marina Mihajlović.

Književnica i predavač Milica Matijević, zadovoljna je odzivom dece, jer koliko je mogla da primeti radionicu posećuju deca koja su je već pohađala ali ima i novih zainteresovanih mališana.

“Mi smo prošle godine imali, u novembu radionicu `Čuvam jezik, lepo pišem`, i većina mališana koji su prošle godine učestvovali, došli su i ove. Vidi se da su zadržali taj entuzijazam, da žele i dalje da pišu, da se druže. Osećam da im je bilo lepo, prijateljski su nastrojani, vrlo su otvoreni prema predavačima, deca su stvarno divna”, istakla je Matijević.

Matijević nije krila svoje zadovoljstvo što među najmlađima kako je rekla ima “nebrušenih dijamanata” koji će jednog dana postati odlični pisici i književnici.

“Nama je bilo najvažnije da prođemo sa njima kroz neke teme i tehnike pisanja, da malo poradimo na tekstovima koje su već radili kao i da naučimo tehniku scenskog nastupa. Radionica postoji zapravo da se deca koja su vanserijski talentovana usavršavaju, a ova deca u većini slučajeva jesu. Gračanica je mala sredina, ali ima dosta talentovane dece. Pokušala sam da im prenesem da je čitanje ključ dobrog pisanja”, kazala je Matijević.

Radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“ traje do 9. decembra, a održava se pod pokroviteljstvom Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Izvor :
RTV KIM