Češka po prvi put šalje ambasadora na Kosovo

Posle 15 godina od priznanja nezavisnosti Kosova Češka prvi put šalje ambasadora u Prištinu, što su do sada blokirala dva prethodna predsednika Češke Vaclav Klaus i Miloš Zeman.

Predsednik Češke Petr Pavel imenovao je na predlog Vlade 26 novih ambasadora Češke u svetu, među njima i na Kosovu, Bohumila Mazaneka, saopštilo je češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Mazanek spada u češke diplomate od karijere sa diplomom Državnog instituta za medjunarodne odnose u Moskvi, a do sada je bio ambasador Češke u Litvaniji, otpravnik poslova na Tajlandu i generalni konzul u Šangaju u Kini i Katovicama u Poljskoj.

„Ministarstvo dugoročno zagovara da diplomatski odnosi sa Kosovom budu na najvišem nivou jer je potrebno da se ispravi apsurdna stvar da Češka priznaje nezavisnost Kosova, ima u zemlji ambasadu ali u njoj nema ambasadora“, kazao je ranije portparol češkog Ministarstva spoljnih poslova Danijel Drejk.

Paradoks je i to što je kao predstavnik Evropske unije u Prištini češki diplomata Tomaš Šunjog.

Češka je do sada u Prištini imala u ambasadi samo otpravnika poslova, jer su i Vaclav Klaus i Miloš Zeman bili žestoki protivnici odluke vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka u maju 2008. godine da se uprkos oštrim protestima opozicije i podelama i u samoj vladajućoj koaliciji desnog centra prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

„Volim Srbiju i Srbe, ne volim Kosovo. Zemlja na čijem čelu su ratni zločinci ne spada u zajednicu demokratskih država“, kazao je tadašnji predsednik Češke Zeman tokom posete Beogradu 2019. godine.

Vaclav Klaus je priznanje mnogo puta kritikovao ali je takođe kazao da zbog toga neće da ide na barikade, dok je Zeman probudio nade u Srbiji da bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova, iako je bilo jasno da je to unapred propao pokušaj jer su protiv toga bile i vlada, tada premijera Andreja Babiša ali i većina opozicija.

Obojica, i Klaus i Zeman, su dosledno blokirali svaki pokušaj da se u ambasadu u Prištini pošalje ambasador umesto otpravnika poslova za čije postavljanje nije potrebna saglasnost šefa države, a ambasadora je sada imenovao tek njihov naslednik na čelu Češke Petr Pavel.

Izvor :
Beta