Centralna banka: Evro od 1. februara jedina valuta na Kosovu za gotovinske transakcije

Centralna banka Kosova saopštila je u sredu, 17. januara, da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu – evro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, srpski dinar neće moći da se koristi.

“Ostale valute koje nisu evro mogu se koristiti u Republici Kosovo samo kao dragocenosti za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za međunarodna plaćanja u valutama van evra i za devizne aktivnosti”, navodi se u Uredbi za gotovinsko plaćanje postavljenoj na Fejsbuk stranici Centralne banke Kosova.

Kako se dodaje, razmena valuta se može vršiti na Kosovu samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke Kosova koja nudi tu uslugu.

U odluci se navodi i da je “uvoz i izvoz novčanica i evro kovanica i drugih valuta na Kosovo je isključivo pravo Centralne banke”, kao i da se “uvoz i izvoz novčanica i evrokovanica i drugih valuta na Kosovu mogu obaviti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija sa licencom Centralne banke Кosova za obavljanje finansija”.

Prema Uredbi koja stupa na snagu 1. februara, sve druge odredbe koje su u suprotnosti sa ovom uredbom stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ovog propisa.

Podsećamo da je predsednik Srbije izjavio ranije u Davosu da Priština razmatra ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom.

“Najava iz Prištine koju imamo da su spremni da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, odnosno da zabrane upotrebu dinara – da upadaju u Poštansku štedionicu, u naše Pošte u našoj južnoj pokrajini. I ne samo da nas zabrinjava, već dovodi u pitanje sve procese normalizacije i dijaloga i svega drugoga”, rekao je tada Vučić.

Pošta i Poštanska štedionica, koje imaju filijale na Kosovu i Metohiji, nisu odgovorile na pitanja Insajdera da li imaju najave o ukidanju platnog prometa. Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu potvrdila je predsednikova saznanja, bez objašnjenja šta, u tom slučaju, Beograd može da uradi.

“Naše je svakako da čuvamo mir i stabilnost i interes srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Predsednik i mi u Vladi i Srpska lista i uz pomoć našeg naroda na KiM pomažemo i nadam se da će se to ipak završiti na nekakav razuman i racionalni način i da neće doći do ukidanje platnog prometa, ali teški dani su tu pred nama”, rekla je tada premijerka.

Izvor :
Insajder, Kim