Brnabić s rezervom na deklaraciju EU

Predsednica Vlade Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju EU „Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.“, štiteći interese Republike Srbije, a u rezervi je jasno stavila do znanja da Kosovo ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se ističe, “jasne crvene linije Srbije su nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu otganizacija i agencija Ujedinjenih nacija”.

„Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom ‘Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.’ kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom“, navedeno je u tekstu uložene rezerve.

Ističe se da se dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje Kosova.

„Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. ‘Kosova’ u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. ‘Kosova’“, istaknuto je u tekstu.

Ukazuje se da Deklaracija ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu i da usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Izvor :
Kim, Tanjug