Brisel: Usvojena Deklaracija o nestalim osobama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su usvojili Deklaraciju o nestaim osobama, na sastanku u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU, koji je počeo oko 18.20 u Briselu, javlja evropski dopisnik N1.

Petković je saopštio da je odbačen taj, a da je usvojen termin „prinudno nestali“.

Petar Petković je tada naveo da je u tekstu Deklaracije o nestalim licima koji je 4. aprila usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin “prisilno nestali” (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba.

„Umesto tog termina, usvojen je termin “prinudno nestali” (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost“, naveo je tada on.

U tekstu Deklaracije o nestalim osobama koju su večeras usvojili Vučić i Kurti zaista se pominju prinudno nestala lica (persons forcibly disappeared).

Izvor :
N1 Srbija, Kim