Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije

U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Do sastanka dolazi nakon što je u nedelju došlo do sukoba kod sela Banjska na severu Kosova.

U napadu koji se dogodio juče oko tri sata ujutru na policiju Kosova ubijen je jedan, a povređena dva pripadnika kosovske policije. U razmeni vatre sa napadačima je kasnije povređen još jedan kosovski policajac.

Policija Kosova je zvanično objavila da su ubijena tri napadača, uhapšen dvojica napadača i da su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velike količine oružja, municije i razne opreme. Svima je određen pritvor u trajanju od 48 sati.

Međunarodna zajednica je pozvala na hitnu obustavu sukoba i pozvala Prištinu i Beograd da se bez odlaganja posvete preventivnoj diplomatiji i dijalogu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uveče da su jučerašnja dešavanja na Kosovu plod „terora Aljbina Kurtija“.

Izvor :
Tanjug