Borelj: Slavljenje ratnih zločinaca ne ide uz evropske težnje

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj je, nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, rekao da će napredak u vladavini prava, ljudskim pravima i u dijalogu sa Prišinom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora i naglasio da u EU nema mesta za slavljenje ratnih zločina, podržavanje genocida i ratnih zločinaca.

„Pregledali smo progres Srbije na putu ka EU i ovo je dobar momenat jer smo u decembru otvorili klaster“, rekao je Borel.

Navodeći da su glasači na referendumu potvrdili promene Ustava (u oblasti pravosuđa), rekao je da su reforme važne za građane Srbije da imaju bolje i kvalitetnije garancije svojih prava, da imaju bolje pravosuđe, da se bolje bori protiv korupcije i da se dostignu bolji standard života.

Borel je istakao da EU veoma dobro sarađuje na nivou bezbednosti, dodajući da je veoma zahvalan na kvalitetnim doprinosima Srbije svim misijama EU u inostranstvu.

„Videli smo da se u poslednje vreme usklađivanje spoljne politike povećava i nadam se da će to odraziti održiv stepen usklađivanja sa našom spoljnom politikom koji će biti preveden u konkretna dela“, naveo je on.

Govorili smo, kaže Borel, „o dijalogu u kom posredujemo“.

„Pozdravljamo spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i očekujemo da Kosovo i Srbija napreduju u dijalogu i nastave ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma“, rekao je Borel.

On je naglasio da očekuju da Beograd i Priština ispunjavaju svoje obaveze, da obe strane ispune stvari koje su dogovorene.

„Treba stvoriti uslove za dalji dijalog i uzdržati se od nekoordinisanih dela i retorike“, dodao je.

„Napredak u oblasti ljudskih prava i vladavine prava, kao i normalizacija odnosa s Kosovom će odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora“, rekao je Borel, dodajući da govori o normalizaciji odnosa i dobrosusedskoj saradnji.

„Želeo bih da sledeće da naglasim – nema mesta u Evropi da se poriču genocidi, nema mesta u Evropi za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, nema mesta u Evropi da se javno podržavaju oni koji podržavaju genocid i slave ratne zločine, koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje – to sve ne može da ide sa evropskim vrednostima i težnjama. Izneli smo to premijerki Srbije i sigurni smo da će Srbija nastaviti, pod njenim vođstvom, evropskim putem“, rekao je Borel na konferenciji nakon sastanka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom uoči sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija – EU.

Izvor :
N1