Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su „neprihvatljive“ sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

„Srbija i Kosovo moraju da bezuslovno deeskaliraju situaciju na terenu time što će se odmah povući specijalne policijske jedinice i skloniti blokade na putevima“, naveo je Borelj u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

On je rekao da Srbija i Kosovo moraju da nađu rešenje da se smiri situacija, kao i da će EU „aktivno podržati te napore“.

„I kosovske i srpske vođe u punoj su meri odgovorne za bilo koje rizike za bezbednost i dobrobit zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ja sam to naglasio u svojim pozivima predsedniku Srbije Vučiću i kosovskom premijeru Kurtiju ove nedelje“, kazao je Borelj.

Kako je naglasio, dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma gde se razmatraju i rešavaju sva otvorena pitanja između strana, uključujući pitanja koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice.

Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana je prvi pozitivan korak, rekao je Borelj i dodao da je presudno da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o tome kako ići dalje i naći održiva rešenja koja su u interesu građana.

„Očekujemo i od Kosova i od Srbije da se vrate pospešivanju okruženja koje vodi do pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje za dobrobit svojih građana. To je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizacijama njihovih odnosa, što je potrebno i za obe strane da napreduju na svom putu ka EU“, istakao je Borelj.

Vučić sa Boreljom: Nastavićemo da poštujemo sve potpisane sporazume

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepom Boreljom, istakavši da će „Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i da će nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Borelj je, kako se dodaje, pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu.

Izvor :
N1, RTV KIM