Borelj najavio odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je rekao da će u Minhenu imati odvojene sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Međutim, zajednički sastanak lidera sa evropskim posrednikom za dijalog nije na dnevnom redu.

Kurti i Vučić su među desetinama lidera iz celog sveta koji učestvuju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja počinje danas (16. februara).

„To nije u mojim planovima, nije u mojoj agendi, ali da je moguće, bili bismo srećni. U suprotnom, trebalo bi da pokušam da organizujem taj sastanak negdje drugde“, rekao je Borelj u Minhenu.

Borelj će se danas (petak) sastati sa Kurtijem, a dan kasnije sa Vučićem.

Učešće Kurtija i Vučića u Minhenu dešava se u trenutku kada su tenzije između Kosova i Srbije porasle, zbog odluke Prištine da zabrani srpski dinar za gotovinsko plaćanje.

Evropska unija je zatražila da Kosovo i Srbija razgovaraju o regulaciji Centralne banke Kosova (CBK) u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropskog bloka.

Ova uredba je stupila na snagu 1. februara, a kosovske vlasti su saopštile da se sprovodi kroz prelaznu fazu koja će trajati najviše tri meseca.

Sjedinjene Države su kritikovale uredbu CBK-a koja predviđa da će samo evro biti valuta za gotovinska plaćanja i zatražile odlaganje njene implementacije.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je neispunjavanje američkog zahteva već uticalo na odnose Vašingtona i Prištine.

Srbija je oštro kritikovala uredbu CBK, tumačeći je kao cilj Vlade Kosova da deportuje Srbe. Srpska država dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu nakon što im isplati plate, penzije i dodatnu pomoć.

Narodna banka Srbije je godinama dinare slala u sef u opštini Leposavić, na severu Kosova, a zatim ih je transportovala međunarodna kompanija „Henderson“.

CBK je saopštila da je takva praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Ustav Kosova predviđa da za gotovinsko plaćanje treba da postoji samo jedna valuta.

Kosovo koristi evro kao svoju valutu od 2002. godine, uprkos tome što nije deo evrozone.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa