Borelj: Lajčak i Eskobar sledeće nedelje u Beogradu i Prištini

Izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština, Miroslav Lajčak, iduće sedmice će putovati u Beograd i Prištinu, zajedno s pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, s ciljem da se na sastancima s tamošnjim političkim vođama poradi na tome da se dijalog nastavi, izjavio je u Briselu visoki predstavnik EU Žozep Borelj, prenosi Beta.

Borelj je to rekao posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i naglasio da „pozdravlja spremnost Srbije da se angažuje u dijalogu“, dok je upozorio da vlasti u Prištini „u ovom trenutku pokazuju znatnu uzdržanost da se sedne za pregovarački sto“.

Visoki predstavnik EU je na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerkom Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom za proširivanje Oliverom Varheijem dodao da će „jasno predočiti Kosovu da je dijalog presudan za napredak na evropskom putu“.

„Mi ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU (Miroslavom) Lajčakom nastaviti da pripremamo novu rundu dijaloga u Briselu, ali to će dogoditi samo ako su obe strane spremne da se dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja“, naveo je Borelj.

I, kako je istakao, „u tom cilju ćemo ja i gospodin Lajčak nastaviti da radimo s obe strane, a posebno s Kosovom koje u ovom trenutku pokazuje znatnu uzdržanost da sedne za pregovarački sto“.

Borelj je na konferenciji sa Brnabić ujedno naglasio da EU očekuje da Beograd i Priština ispunjavaju svoje obaveze i sve ono što je dogovoreno. Treba stvoriti uslove za dalji dijalog i uzdržati se od nekoordinisanih dela i retorike, prenosi N1.

Naglasio je da će napredak ljudskih prava i u vladavini prava i normalizacija odnosa s Kosovom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora, dodajući da govori o normalizaciji odnosa i dobrosusedskoj saradnji.

Izvor :
Beta, N1, Kossev