Borel: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

„Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa“, napisao je Borel na Tviteru.

Pendarovski: Pozitivan ishod sastanka Vučića i Kurtija bio bi dobar za region

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka lidera Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića bio dobar za ceo region.

Veliko interesovanje medija sa Kosova

Sve veće medijske kuće i portali na Kosovu direktno izveštavaju iz Ohrida sa sastanka premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sinoć do kasnih sati televizije su u Prištini i u improvizovanim studijima u Ohridu organizovale debate i analize o mogućim dometima današnjeg susreta.

U anketama na televizijskim stanicama i na portalima građani su iskazali veliko interesovanje za sastanak u Ohridu, iznoseći različite poglede i mišljenja, od opšte i bezrezervne podrške premijeru Kurtiju do onih koji sporazum smatraju štetnim za Kosovo.

U javnosti Kosova ipak prevladava stav da treba ići u pravcu dogovora jer se to vidi kao mogućnost rešavanja problema u odnosima sa Srbijom.

Izvor :
Kim, Beta, N1