Borel informisao ministre zemalja NATO o dijalogu Srbije i Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel je u utorak učesnike ministarskog sastanka NATO-a infomisao o dijalogu Srbije i Kosova, uz ocenu da je potrebno da obe strane postignu napredak.

Bila je to “važna razmena mišljenja sa NATO saveznicima o situaciji na Zapadnom Balkanu. Informisao sam (ministre) o najnovijem razvoju događaju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. Potreban je napredak na obe strane. Takođe sam ukazao da je važno da Bosna i Hercegovina iskoristi zamah da odlučno napreduje na putu u EU”, napisao je Borel na mreži Iks (X).

Borel je pred početak ministarskog sastanka NATO-a u Briselu na čijem dnevnom redu je i Zapadni Balkan, poručio da će Misija EU Euleks na Kosovu nastaviti da sarađuje sa Kforom u obezbeđenju stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova, prenela je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

On je rekao da su za EU od vitalnog značaja stabilnost i prosperitet zemalja Zapadnog Balkana i njihovo usklađivanje sa spoljnom politikom Unije.

Izvor :
Kim, Beta