Borel: Implementacija je sada obaveza Srbije i Kosova

Implementacija evropskog puta za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije sada je obaveza Beograda i Prištine, i Evropska unija će je pažljivo pratiti, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, uoči sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije u Briselu.

„Što se tiče Kosova i Srbije, održali smo dug razgovor koji je završen dogovorom koji će biti integralni deo evropskog puta za obe strane. Biće deo pregovaračkog poglavlja – poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, i biće uključen u dokument o normalizaciji i u zahteve prema Kosovu“, rekao je Borel.

„Dakle, to je sada njihova obaveza i mi ćemo pažljivo pratiti implementaciju. Obe strane su se saglasile i obavezale da će to da urade i hajde sada da pažljivo posmatramo kako će se to odvijati“, dodao je.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su u subotu u Ohridu dogovor o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić, međutim, insistira da nije ništa potpisao, niti je prihvatio sve, kako to tvrde evropski zvaničnici, tako da ipak neće implementirati sve što je predviđeno sporazumom.

Izvor :
N1