Borel: Dramatični događaji u Srbiji podsetnik na važnost kontrole naoružanja

Dramatični događaji, kao što su nedavne tragedije u Srbiji, oštar su podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca takvim oružjem, rekao je potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel, otvarajući četvrti sastanak na visokom nivou o Regionalnom planu puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja (SALV) na Zapadnom Balkanu.

Izrazivši saučešće žrtvama nedavnih tragičnih incidenata u Srbiji u ime Evropske komisije, Borel je ukazao na surovu realnost.

“Neko može pomisliti da se takve stvari ne dešavaju u Evropi. Ali da, na nesreću, dešavaju se. I da bi se tako nešto dogodilo, počinioci moraju da imaju oružje… Zbog toga su ovakvi dramatični događaji snažan podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca“, rekao je Borel.

On je ocenio da će zajednički rad na tome učiniti Evropu bezbednijom i naglasio važnost kampanje prikupljanja nelegalnog oružja koju je Vlada Srbije pokrenula uz podršku Evropske unije.

“To pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana”, tvrdi on.

Borel insistira da je ilegalna trgovina oružjem “ozbiljna pretnja miru i stabilnosti”, “višestruka pretnja koja utiče na stabilnost regiona, država i društava i povećava rizik od terorističkih napada”.

“Moramo se boriti protiv toga iz više uglova, svim našim sredstvima i preko svih granica, istovremeno osiguravajući da mere koje se preduzimaju nakon ovakvih tragičnih incidenata ostanu u skladu sa međunarodnim standardima. Delimo zajednički cilj – da povećamo evropsku bezbednost, da zaštitimo sve naše građane – kako u Evropskoj uniji, tako i u našim budućim državama članicama. Uvereni smo da neće biti bezbedne Evropske unije bez stabilnog, jakog i mirnog zapadnog Balkana,” naveo je Borelj i pozvao na zajednički rad.

On je dodao da je od 2002. godine do danas Evropska unija uložila preko 38 miliona evra u aktivnosti kontrole naoružanja u regionu zapadnog Balkana.

“Želim da odam priznanje našim partnerima sa Zapadnog Balkana, jer ste preuzeli vlasništvo nad Mapom puta kao investicijom u svoj region i u svoje građane“, naveo je on i dodao da je postignut “značajan napredak” u svim oblastima.

“Mislim da smo na pravom putu. Mapa puta je takođe postala nacrt za druge regione u svetu i to je nešto na šta treba da budemo ponosni“, kaže Borel.

On je naglasio da EU želi da nastavi da podržava tu Mapu puta i nakon 2024. godine kada ona ističe i dodao da je Savet Evropske unije još prošlog novembra izdvojio dodatnih 4 miliona evra u naredne tri godine za taj projekat.

“Sledeće godine ćemo, zajedno sa državama članicama, razmotriti kako možemo dalje da podržavamo taj proces, jer na žalost, nećemo moći da ga rešimo“, zaključio je potpredsednik EK.

Izvor :
N1