Borel: Dobro je što Lavrov dolazi u Skoplje

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borel izjavio je sinoć u Skoplju da je dobro što na Savet ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dolazi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, jer treba ponovo da čuje zašto je Rusija osuđena i izolovana.

“Vaša odluka da dozvolite Lavrovu da učestvuje (na Savetu ministara OEBS) je u saglasnosti sa našim zajedničkim ciljim da održimo multilateralizan živim. Lavrov treba ponovo da čuje od svih zašto osuđujemo Rusiju i zašto je izolujemo”, rekao je Borel na zejedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Borel je istakao da je “ovo je dobra prilika za njega da čuje direktno od učesnika ovog sastanka zašto je Rusija osuđena i izolovana i da zatim može da se vrati u Kremlj i da kaže gospodaru Kremlja da EU i OEBS ostaju ujedinjeni u osuđivanju agesivnog i nezakonitog ponašanja Rusije”.

“Znate da EU podržava Ukrajinu zato što se brine da sačuva svoj integritet i suverenitet, ali se bori za mir i stabilnost u Evropi. Kada kažem stabilnost i mir u Evropi tu uključujem i Zapadni Balkan”, rekao je Žozep Borel.

Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik za spoljnu poltiku i bezbednost je zahvalio što se Severna Makedonija u potpunosti pridržava spoljne i bezbednosne politike EU.

Borel je u Severnu Makedoniju došao na 30. Ministarski savet OEBS-a, koji će biti održan danas i sutra i na kojem će učestovati i ministar spoljnih poslova Rusije.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije – odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a.

Na Savetu ministra OEBS-a, najvećem političko-diplomatskom događaju koji se održava u Sevrernoj Makedoniji od sticanja nezavisnosti, očekuje se 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država.

Izvor :
Kim, Beta