Bogdanović se seli na Kosovo i najavljuje reaktiviranje Oliverove politike

„Biću, nadam se prvi Dorćolac koji će se uskoro vratiti na Kosovo“, kazao je u izjavi za KoSSev Boban Bogdanović, najavljujući politički rad sa Srbima. 

Javnosti Srbije i regiona postao je preko noći poznat nakon šokantnog svedočenja za KRIK o tome da mu je nekadašnji prijatelj, kriminalac Aleksandar Gligorijević-Puke, blizak saradnik Veljka Belivuka, a potom i njegova navodna žrtva, pre ubistva, otkrio imena navodnog neposrednog izvršioca atentata, organizatora i nalogodavca. Dva od tri imena su upravo Srbi sa Kosova, i to poznata – Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Sledeće nedelje Boban Bogdanović, prijaviće boravak na Kosovu. Tvrdi da tokom davanja intervjua za Krik nije nameravao da se na Kosovu politički aktivira, već da je odluku doneo upravo nakon njega.

„Kada sam izašao u javnost i govorio o ubistvu Olivera Ivanovića, odlučio sam da se vratim na Kosovo. Moji roditelji su i sa očeve i sa majčine strane poreklom sa Kosova. Moja supruga je sa Kosova. Moj budući sin će se roditi na Kosovu i prirodno mi je da se vratim na Kosovo. Verovatno ću biti jedan od prvih političara koji će iz kruga beogradske dvojke da se vrati na Kosovo, da bude uz svoj narod i da pokuša da spasi šta se spasiti može“, rekao je u ekskluzivnoj ispovesti za KoSSev.

Kaže, ne postoji politički život Srba na Severu. „Sve je rastureno“, i zato mu je cilj, uverava, da ujedini Srbe da spremno dočekaju sledeće izbore.

Nekada bliski saradnik Saše Jankovića iz Pokreta slobodnih građana, uverava da je još tada uticao na svoje političke saborce o jasnom određenju pokreta i prema Kosovu i Metohiji – „nema priznanja“.

U međuvremenu registrovao je i udruženje „Odgovor“, koje sada aktivira i na Kosovu.

„Odgovor je u Srbiji već registrovan kao udruženje građana, kao što je to bio i Pokret slobodnih građana. Doneta je odluka da deo naših aktivnosti prenesemo i na Kosovu, ali ne tako što ćemo formirati samostalnu političku stranku. Na Kosovu će to biti širi politički blok, koji će okupljati već registrovane i postojeće stranke i pojedince. Ne vidimo ga kao stranku, i kao takav, koliko mi je poznato, on će moći tako da deluje, ali ako bude bila neophodna i dodatna registracija, to ćemo svakako učiniti“.

„Ideja ‘Odgovora’ je da to bude odgovor svih nas. Svih građana Kosova koji su u nemilici pogrešne politike koja se vodi još od 1999, nakon NATO agresije“

Ideja je, objašnjava dalje, da okupi sve one koji žele da se suprotstave „kriminalnom delovanju“ Milana Radoičića i Srpske liste čiji je on potpredsednik i „finansijer“, zbog čega je „ceo srpski narod kriminalizovan“.

Od čuvenog intervjua u martu, na Kosovu je Bogdanović bio već nekoliko puta, navodi – u pokušaju da mobiliše što širi spektar srpskih aktera.

Iako tvrdi da je naišao uglavnom na odobravanje, podršku i inicijative koje dolaze i od samih Srba na Kosovu, tajnovit je da otkrije i ko su oni. Isključivo iz bezbednosnog razloga, uverava.

„Formiranjem ‘Odgovora’ na Kosovu, nastaju veliki problemi. Dok ne ozvaničimo delovanje, ne možemo za sada da izađemo u javnost sa konkretnim imenima. Kada bih vam ja sada izlistao 15-ak imena, napravio bih im pakao. I da, neće Boban Bogdanović biti lider pokreta, već sam ja neko ko je za sada isturen, a kasnije ću biti pre svega zadužen za kontakte sa međunarodnom zajednicom“, objašnjava.

Na pitanje šta ga onda uverava da će imati aktivne i smele članove, ako se već sada okleva da oni istupe u javnost, Bogdanović navodi:

„U danu kada budemo svi zajedno istupili, drastično se smanjuje mogućnost ugrožavanja njihove bezbednosti. To je potpuno drugačije kada kolektivno i pre svega zvanično istupimo“.

Ubeđen je da će uspeti i da je njegov dolazak upravo u svrsi ohrabrivanja i pružanja podrške svojim budućim saborcima na terenu, kao i svim Srbima.

„Ono što ‘Odgovor’ očekuje kao rezultate na Kosovu jeste da se prvo svi zajedno na Kosovu suprotstavimo kriminalnom delovanju Srpske liste i njihovih funkcionera koji su, na žalost, kriminalizovali srpski narod. Siguran sam da u Srpskoj listi, a to dokazuju i moji kontakti sa članovima Srpske liste, koji nisu u vrhu te stranke, govore da je Srbima na Kosovu svega dosta (…) Ne vidim razlog da se građani Kosova, ohrabreni formiranjem novog političkog bloka, neće osloboditi stege tog straha koji je sada prisutan“.

Nakon intervjua za KRIK krenuli pritisci, praćenje, traže način da „moj glas ućutka“
Svedoči da je nakon intervjua za KRIK o ubistvu, praćen te da je pokušano sa „kupovinom“ njegovog ćutanja, ali da je on već imao razgovore u SBPOK-u, UBPOK-u, srpskom tužilaštvu, gde je izneo sva saznanja, a očekuje i skori poziv kosovskog tužilaštva.

„Svakodnevno trpim pritiske, primećujem da sam praćen i da se traži način da se moj glas negde ućutka. Međutim, ja se zaista neću ućutkati upravo iz tog razloga, zato što sam poznavao Olivera, ne dovoljno dobro koliko ga je poznavao tadašnji predsednik Pokreta Slobodnih građa, g. Saša Janković. Oliver je bio vrlo čestit političar i jeste negde ideja Odgovor-a da reaktiviramo politiku Olivera Ivanovića, da kroz dijalog sa Albancima iznađemo rešenje mirnog suživota“.

Naglašava da nema prostora za rat.

„Nijedna albanska i srpska suza ne smeju da budu puštene ni zbog jedne žrtve. Suze rata su suze koje su iste vere. Mi to moramo sprečiti. Zato smatram da je neophodno nastaviti sa dijalogom“, kazao je Bogdanović.

Najavio je da će njegov pokret da uputi zvaničan dopis izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku.

„Ukazaćemo na ono što je činjenica i što sprečava dijalog i donošenje kvalitetnog rešenja suživota srpskog i albanskog naroda. To je učešće kriminalnih struktura iza kojih stoje Milan Radoičić i srpske i albanske službe. To moramo sprečiti“, zaključio je.

Radoičićev dolazak „pripremile i srpske i kosovske službe radi obračuna sa onima koji neće rat“

Jučerašnje obraćanje Milana Radoičića ispod krsta sa brda Kamilja iznad Leposavića, čije ime je upravo tokom razgovora za KoSSev spominjao najčešće, opisao je kao „pretnju“:

„I Albancima i Srbima koji žele po svaku cenu da spreče krvoproliće. Način na koji se on obratio u tih 40 sekundi gde ga potpisuju kao spasioca srpskog naroda je najblaže rečeno – skandalozno“.

Tvrdi da su Radoičičev dolazak na Kosovu pripremale navodno i srpske i kosovske službe.

„Jer taj čovek je došao na Kosovo da stvori dodatni nemir, da se politički, odnosno kriminalno obračuna sa svima onima koji neće rat na Kosovu“.

Izvor :
KoSSev