Blinken: Srpski i kosovski lideri praviće teške kompromise

Srpski i kosovski lideri će „praviti teške kompromise“ u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine koja će doneti bezbednost i prosperitet svim građanima Zapadnog Balkana, ocenio je američki državni sekretar Entoni Blinken čestitajući Srbiji Dan državnosti.

„U ime SAD, želim da čestitam narodu Srbije Dana državnosti“, poručio je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

„Uveren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova doneti bezbednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana. Srpski i kosovski lideri će praviti teške kompromise da bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod – i ceo region – biti ogromne“, rekao je Blinken.

On je naveo da SAD cene strateško partnerstvo koje imaju sa Srbijom u cilju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve građane Zapadnog Balkana, kao i da SAD snažno podržavaju evropske ambicije Srbije.

„Posvećeni smo radu sa vama i našim partnerima iz Evropske unije (EU) u postizanju ovog važnog cilja“, poručio je američki državni sekretar.

Blinken je apelovao na Srbiju da podrži Ukrajinu protiv „neizazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije“.

„SAD su pozdravile poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim nacijama. Moramo biti jedinstveni da podržimo pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost“, naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je izrazio zadovoljstvo povodom nedavnog potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Stejt departmenta koji će, kako je ocenio, „podstaći bolje razumevanje spoljnopolitičkih ciljeva i zadataka, stvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva“.

Izvor :
kim, Beta