Blinken spreman da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

„Ako smatramo da je angažovanje sekretara Blinkena preko telefona ili lično neophodno kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

SAD prate dijalog Beograda i Prištine i ohrabruju njegov nastavak, a američki državni sekretar Entoni Blinken neće oklevati da se direktno uključi u razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija, ako to bude potrebno, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, a prenosi vašingtonski portal Pavlović tudej.

„Duboko smo angažovani kao posmatrači u dijalogu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU. Razumemo da su razgovori u toku. To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog. To je dijalog koji mi podržavamo i mislimo da je obaveza obe strane da iskoriste ovu priliku u najvećoj meri da unaprede svoje diskusije o normalizaciji odnosa usredsređenim i na međusobno priznavanje“, izjavio je Prajs na konferenciji za novinare.

Portparol Stejt departmenta potvrdio je da će zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, koji je boravio u Briselu prošle nedelje, doći u Beograd i Prištinu da bi dao podršku nastavku dijaloga.

Izvor :
RTV KIM, Tanjug